Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we afgelopen februari tegenkwamen.
Uit heel Europa werken teams aan een songfestivalhit met hulp van AI. De teams hebben een dataset van Eurovisie-winnende nummers gekregen en gaan met behulp van algoritmes en ‘machine learning’ een nieuw Songfestival-nummer genereren. Het staat de team helemaal vrij om te bepalen hoe groot de bijdrage van algoritmen is. Een panel van AI-experts en het publiek zullen de winnaar bepalen. De liedjes van de teams zijn vanaf vrijdag 10 april te beluisteren. De winnaar wordt op 12 mei bekend gemaakt.
De AI Song Contest is een project van VPRO in samenwerking met 3FM en NPO Innovatie. Het project onderzoekt de creatieve mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Tijdens ons volgende Cross Media Café zullen we luisteren naar de beste inzendingen en krijg je inzicht in hoe de winnende nummers zijn gemaakt.
Krachtige algoritmen gebruiken vaak grote hoeveelheden data en rekenkracht. Hierdoor wordt er vaak gewerkt met gecentraliseerde clouddiensten. Maar dit veroorzaakt niet alleen alarmerende hoeveelheden koolstofuitstoot, maar beperkt ook de snelheid en privacy van AI-toepassingen. Maar hier komt verandering in. Techreuzen en academische onderzoekers werken aan nieuwe algoritmes om bestaande deep-learning modellen te verkleinen zonder hun mogelijkheden te verliezen. Ook belooft een opkomende generatie gespecialiseerde AI-chips meer rekenkracht in krappe fysieke ruimtes te stoppen en AI met veel minder energie te trainen en te laten draaien. Lees hier meer over krachtige algoritmen die draaien op telefoons.
IBM is de laatste tijd actief bezig om analytics en kunstmatige intelligentie verder te ondersteunen. Met de nieuwe tool in de open source Cloud Annotations image toolset, te vinden in GitHub, wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om objecten in video’s en foto’s te labelen.
In het uitgaansgebied Stratumseind in Eindhoven zijn normaal gesproken al veel mensen bij elkaar, maar zeker tijdens carnaval. Het ideale moment om nieuwe bewegingssensoren te testen die een goede sfeer moeten waarborgen. Het systeem van Dutch Institute For Safety & Security (DITSS) bestaat uit camera’s, microfoons en sensoren. Als het systeem een verdachte situatie oppikt gaat er via de toezichtsruimte van Stadstoezicht een signaal naar de politie. Het systeem is gevoed met beelden van dansende, enthousiasme mensen en beelden van mensen die (gaan) vechten. Ook wordt er geluid geanalyseerd. Het systeem kan bijvoorbeeld grasgerinkel herkennen, maar ook stressgeluiden in iemands stem.
Goed nieuws in de strijd tegen antibioticaresistentie. Onderzoekers van MIT zijn erin geslaagd om met behulp van deep learning een nieuw soort antibioticum te vinden. Het neurale netwerk werd getraind met de eigenschappen van ongeveer 2.500 moleculen, waaronder goedgekeurde medicijnen en natuurlijke stoffen. Hierdoor ontstond er een voorspellingsmodel dat voorspelde op basis van molecuulstructuur welke moleculen mogelijk een antibacteriële werking hebben.
Het systeem werd vervolgens losgelaten op een database van 107 miljoen verschillende moleculen. Het deep learning-model voorspelde dat het middel Halicine, op basis van de molecuulstructuur, ook een antibacteriële werking zou moeten hebben. Dit middel is aanvankelijk ontwikkeld als middel tegen diabetes. Halicine bleek in de eerste tests van de onderzoekers erg sterk en zelfs effectief tegen bepaalde resistente bacteriën.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.
Wil jij in 2020 aan de slag met AI? Wij organiseren een tweedaagse opleiding waarin er aandacht is voor basiskennis/theorie en het maken van eerste opzet voor een concrete AI-toepassing binnen de eigen organisatie.
Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Lees hier de vijf toepassingen uit januari.