11 juni 2019
Blog Data

Zes datagedreven tools voor sporters en hun coaches

Laatste update: 11 jun '19 - 15:15

Data bieden kansen voor het optimaliseren van de prestaties van sporters. Het kan coaches helpen bij het optimaliseren van de trainingen en het voorkomen van blessures. Ook biedt het kansen voor het scouten van talent. Tijdens de Sport Analytics Conference in de Johan Cruijff ArenA zagen we verschillende tools voor sporters en hun coaches. In dit artikel hebben we ze op een rijtje gezet.

1. OptaPro

met elk team dat er zeker van wil zijn dat ze bereid zijn om de volgende wedstrijd te winnen, het beste talent aan te werven en de langetermijndoelstellingen te halen. OptaPro wordt gebruikt door ruim 300 teams van rugby, cricket tot voetbal. Nils Mackay, Data Scientist bij OptaPro, vertelde dat er afgelopen jaar samen met experts is gewerkt aan een Intelligent Sport Framework.  Deze focust op balbezit van teams en spelers binnen voetbal. Want balbezit is volgens hem een belangrijk getal binnen voetbal, maar zonder context een stuk minder waard.

Nils Mackay over het Intelligent Sport Framework van OptaPro
Nils Mackay over het Intelligent Sport Framework van OptaPro

In het framework is onderscheid gemaakt in verschillende fasen van balbezit. Deze kan worden vergeleken met andere teams en spelers of bijvoorbeeld worden ingezet voor het scouten van een speler voor een specifieke positie.

2. JOHAN Sports

De Johan Team Performance app helpt de coach en spelers bij het verhogen van de persoonlijke- en teamprestaties en het voorkomen van blessures.  De sporters vullen na een training of wedstrijd hun prestaties in op de app; dit zijn vragen rondom inspanning en herstel. Het invullen van de formulieren kost ongeveer tien seconden per formulier. De feedback over hoe een speler een wedstrijd of training heeft ervaren komt dan weer terecht bij de coach. De inzichten voortkomend uit de formulieren helpt de coach bij het maken van betere trainingsbeslissingen. Ook geeft de app advies voor trainingsbeslissingen. Dit advies is gebaseerd op drie trainingsprincipes. Zo mag de trainingsintensiteit niet enorm toenemen in een korte tijdsperiode. Daarnaast moet het trainingsaanbod gevarieerd zijn; denk bijvoorbeeld aan variatie in oefeningen en zwaarte. Ook moet de speler hersteld zijn van eerdere sessies. Deze principes zijn gebaseerd op sportwetenschap en data science.

Via de app is er ook een business intelligence tool beschikbaar, die helpt bij het maken van grafieken. Op deze manier kan een trainer eenvoudig zien welke spelers bijvoorbeeld de meest intensieve sprintmeters maken. Hierop kunnen de training vervolgens worden aangepast.

3. Catapult Sports

Ook Catapult belooft sporters en teams te helpen bij het optimaliseren van hun sportprestaties. Catapult zet drie verschillende technieken in om dit doel te bereiken, namelijk draagbare technologie, Catapult AMS en video analyse. Bij gebruik van de draagbare technologie heeft de sporter een Smartvest aan. In dit vest zit de ‘Pod’ die meer dan duizend datapunten per seconden kan verzamelen en opslaan. Data kan dus ook achteraf geanalyseerd worden. De technologie wordt gebruikt door 2500 teams en door 39 verschillende sporten, waaronder door grote namen als FC Bayern München en de Spaanse eredivisie La Liga. De geavanceerde versie van de draagbare technologie maakt zelfs onderscheid tussen de verschillende sporten, door middel van machine learning en de data van de sensor. Hierdoor kunnen sport-specifieke vragen beantwoord worden. Verder zorgt de sporters managementfunctie, Catapult AMS, ervoor dat alle data overzichtelijk in een plek te vinden is. Op deze manier is het makkelijker om inzichten te vinden, en door te voeren om prestaties te verbeteren.

4. Simi Motion

Wil je zonder trackers en sensoren toch de bewegingen van sporters kunnen analyseren? Dit kan met technologie van het Duitse bedrijf Simi Systems. Simi Motion biedt een uitgebreid platform voor motion capture en 2D/3D bewegingsanalyse. Hiervoor maken de meeste bedrijven gebruik van infraroodtechnologie, maar Simi gebruikt hoge kwaliteit camera’s en algoritmen. Door gebruik te maken van camera’s die op basis van algoritmes het menselijke lichamen herkennen, worden bewegingen in details vastgelegd en 2D/3D gegevens worden berekend. Zo kan je gegevens meten als positie, snelheden, hoeken etc. Deze gedetailleerde gegevens kunnen worden gebruikt om de beweging van de sporter te verbeteren.  Deze technologie kan worden toegepast in individuele of teamsporten; van turnen tot snowboarden; van tennis tot voetbal. Een andere interessante toepassing van deze technologie is het vergelijken van de uitvoering van bijvoorbeeld een NBA-basketballer met een amateur.

5. VALD Performance – ForceDeks

In 2014 werd VALD Performance opgericht door Queensland University of Technology. Met het doel om analyses uit het sport laboratorium naar de praktijk te brengen. Forcedecks is een van hun producten waarmee zij sporters analyseren. Dit product richt zich op het analyseren van neuromusculaire prestaties en asymmetrie van verschillende sprongen. Forcedecks maakt gebruik van vier cellen, die accuraat zelfs de sterkste en zwaarste atleten meten. Het systeem is zelfs in staat te detecteren wat voor soort sprong er wordt gemaakt, bijvoorbeeld een squad sprong of een spong op een been. Door middel van deze data is het mogelijk om de optimale prestatie van een sporter te bepalen.

6. SciSports

De laatste toepassing die we willen uitlichten is Insights van databedrijf SciSports. Het bedrijf is gespecialiseerd in de analyse van voebtaldata. Met het product SciSearch willen zij voetbalclubs helpen bij het efficiënter inrichten van hun transferproces. SciSports heeft een van de grootste voetbaldatabases ter wereld opgebouwd. In het platform is dankzij een SciSkill Index de kwaliteit en het potentieel van iedere professionele spelers op de wereld te vinden. Je kan spelers zoeken aan de hand van criteria en vergelijken met andere spelers.

De wereld van de professionele sport is voortdurend in ontwikkeling. En tech biedt mogelijkheden voor de sport-industrie. Wij zijn erg benieuwd welke toepassingen we allemaal gaan zien tijdens UEFA EURO 2020.