1 juli 2021

Deelnemer Eline over proefproject rondom AI: ‘De bazen bij RTL waren heel positief over het werk dat wij hadden gedaan’

Laatste update: 1 jul '21 - 16:16

Media Perspectives, RTLNPO en Beeld en Geluid zijn een proefproject begonnen om de ontwikkeling van AI in de mediasector te stimuleren. Tien werkzoekenden zijn bezig met het labelen van videomateriaal, zodat deze content geschikt is voor het trainen van AI-modellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, dus wij zochten de deelnemers op om te vragen hoe ze het traject ervaren.

Eline is 22 jaar en heeft vorig jaar de opleiding Allround Mediamaker (DTP) afgerond. Zij werkt sinds maart een aantal dagen in de week aan verschillende annotatieopdrachten.

Waarom lukte het je niet om een baan te vinden?

Ik heb nog weinig werkervaring. Daarnaast is het door mijn autisme voor mij wat moeilijker om mijn kwaliteiten te laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. Corona heeft ook niet echt geholpen. Ik merkte dat er veel minder vacatures waren. Soms had ik dan eindelijk een sollicitatiegesprek, maar dat werd dan uitgesteld of ging juist helemaal niet door. Dus toen dit project op mijn pad kwam, was ik heel blij dat ik echt iets kon gaan doen en niet meer thuis hoefde te zitten.

Wat vind je van de werkzaamheden?

De opdrachten zijn voor mij goed te doen. Sommige taken passen beter bij mij dan anderen. Bij een opdracht voor RTL moesten we bijvoorbeeld foto’s beoordelen. Dan moesten we aangeven of de computer het juiste beeld had geselecteerd. Dat is voor mij leuk, want ik kan de ervaring die ik heb vanuit mijn DTP opleiding gebruiken om dat te beoordelen. Ik vond het ook heel interessant om te horen dat de bazen bij RTL zo positief waren over het werk dat wij hadden gedaan. 

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Ik heb nu veel meer kennis over de mediabedrijven waar we opdrachten voor moeten doen. Daarnaast ben ik ook bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen. De focus voor mij ligt daarin heel erg op het krijgen van meer zelfvertrouwen. Edwin (werkbegeleider) heeft mij daarom een aantal opdrachten gegeven. Ik help collega’s bij het opmaken van hun CV. Door mijn DTP-achtergrond kan ik dat heel goed. Zo bouw ik werkervaring op en het is tegelijkertijd goed voor mijn zelfvertrouwen.

Het is ook fijn dat ik door dit project weer in een normaal werkritme kan komen. Zodat ik weer een beetje wen aan vroeg opstaan. Ik werk nu halve dagen en dat vind ik heel prettig.

Wat voor soort baan of functie zou je het liefste willen?

In ieder geval iets waar ik mijn DTP-achtergrond bij kan gebruiken. Bijvoorbeeld iets met video-editen of iets met muziek, dat zou wel mijn ultieme droombaan zijn. Maar werken voor een reclamebureau lijkt me ook heel leuk. Zolang ik maar creatief bezig kan zijn.

Meer informatie?

Wil je in contact komen met Eline, of wil je meer informatie of dit project? Stuur dan een e-mail naar projectleider Muriël Serrurier Schepper: muriel.serrurierschepper@mediaperspectives.nl.