15 augustus 2019
immersive media VR Content

Een complete ervaring met multiplayer VR-game ‘The Raft’

the raft two bit circus
©Two Bit Circus
Laatste update: 17 mrt '21 - 13:13

©Two Bit Circus

Virtual Reality(VR) wordt steeds vaker ingezet voor verschillende doeleinden. De kwaliteit en betrouwbaarheid neemt toe over de jaren. Aanbieders zoals Oculus, HP HTC vive en Samsung Gear zorgen ervoor dat VR-ervaringen steeds beter worden. Zelfs in de sector waar deze technologie al langer veel wordt ingezet, namelijk in het gamen, zijn nog steeds ontwikkelingen gaande. Zo is het mogelijk om VR-games in multiplayer mode te spelen, en komen er ook steeds meer multiplayer games op de markt. Een mooi voorbeeld hiervan is het spel ‘The Raft’ en met name de beleving die Two Bit Circus heeft gecreëerd.

theraft
©Two Bit Circus

‘The Raft’

Two Bit Circus is een arcadehal in Los Angeles. Dit klinkt misschien niet uniek, maar zij specialiseren zich op VR-games en de beleving hieromheen. Een van de games die te spelen is in deze arcadehal is ‘The Raft’, een multiplayer VR-game. Het doel van het spel is dat de vier players samenwerken om hun boot veilig over de rivier te voeren. Dit wordt echter moeilijk gemaakt doordat buitenaardse wezens de boot aanvallen. Met keuze uit verschillende wapens kunnen de deelnemers de boot beschermen. Tijdens het spel moeten ze er ook opletten dat de boot niet in vlammen opgaat. Spelers zijn dus druk bezig met aliens afschieten en brandjes blussen. Maar wanneer ze een brandje blussen, komen er meer aliens; als er meer aliens komen, zijn er meer brandjes. Dit maakt ‘The Raft’ een hectisch spel waar teamwork belangrijk is.

Een complete ervaring

De VR-bril creëert op zich al een immersive ervaring. Maar de opzet die Two Bit Circus gebruikt maakt de belevenis echt speciaal en compleet. Het spel wordt namelijk gespeeld in een ruimte die eruitziet alsof je al in het spel zit. De fysieke ruimte is gelijk aan de omgeving in het spel. Het spel speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten aan een rivier. Je stapt dus ook een hutje aan een rivier binnen, met bomen en countrymuziek op de achtergrond. Zelfs de ‘Raft’ is op de grond getekend met dezelfde dimensies als in het spel. De ervaring is hierdoor veel sterker dan wanneer het wordt gespeeld in een kale ruimte. Je stapt eigenlijk al de beleving in, nog voordat je de VR-bril opzet.

Daarmee is ‘The Raft’ naar ons idee een opmerkelijke VR game. Niet persé omdat er iets heel nieuws wordt toegepast, maar juist door de geslaagde combinatie van goede VR, multiplayer modus en het ontwerp van de fysieke ruimte. Natuurlijk wel jammer dat deze VR experience in Los Angeles staat. Gelukkig hebben we in Nederland de VR Room, die deze week bekend maakte een nieuwe locatie te openen in Amsterdam. Op deze locatie kunnen spelers tegen elkaar VR lasergamen. Hierbij wordt ook de interactie met de echte wereld versterkt, omdat spelers dekking kunnen zoeken achter fysieke torens.