30 juni 2017
Blog Content

Automated Broadcasting: The future of the internet is video

Laatste update: 18 mei '18 - 10:10

Waar komt alle informatie samen? Hoe kunnen we wat gaan doen in een snel groeiende markt (video), maar ook in de sport?

Twee jaar geleden heeft Paul Valk met de TNO een team opgericht om te kijken hoe je vanuit technologische ontwikkelingen naar nieuwe toepassingen kunt gaan? Tijdens zijn presentatie vertelt hij over de ontwikkelde toepassingen en wat hier de toekomst van is.

Redefining new social fan-experiences.

Door Live tracking en informatie verzamelen van de spelers krijgen we een databundel. Door alle deze data kunnen we in de toekomst veel meer met VR doen, waardoor mensen aanwezig kunnen zijn bij een event zonder daadwerkelijk in een stadion te zijn. Nu zijn er nog problemen om dit met een hoge resolutie bij de consument te brengen.

Het gebruik van VR levert veel discussie over de zogenaamde social gap. TNO werkt aan oplossingen om mensen gezamenlijk een wedstrijd (of ander event) te laten beleven in VR. Een nieuwe toepassingen binnen VR maakt het mogelijk om een avatar van de mensen in de ruimte toe te voegen. Zo kun je en de beleving van de wedstrijd meekrijgen, zonder dat je dit alleen hoeft te beleven. Daarnaast is een web-based social VR-platform in ontwikkeling waar VR-gebruikers samen kunnen komen. Toch zijn de social ontwikkelingen nog in een beginfase en duurt het nog even voordat deze toepassingen goed werken en algemeen bruikbaar zijn.

Om van het geheel meer een beleving te maken zijn er interactieve realtime statistieken toegevoegd aan de software. Dit maakt het mogelijk om statistieken van de wedstrijd te verzamelen en dit te personaliseren. Dus je hoeft het niet met minder informatie te doen dan dat je via lineaire televisie krijgt, maar je krijgt juist een verrijking doordat je meer met deze informatie kunt doen.

Een typische uitdaging op dat vlak is nog hoe je kunt zorgen dat je positiedata hebt. De techniek van Inmotio in vorig presentatie is prachtig, maar nog relatief duur. Daarom zet TNO in op de ontwikkeling van een low-cost sensorsysteem voor amateurvelden. Door gebruik van de technologie kunnen spelers realtime gevolgd worden en kunnen zij achteraf een gepersonaliseerde video maken.

Doordat deze ontwikkelingen nog niet op grote schaal uitgevoerd worden, is het nog lastig om deze technologieën op kleinere schaal beschikbaar te maken. De hardware is nog veel te duur, waardoor is de realtime informatie nog niet in ieder stadion beschikbaar en dus ook niet voor thuiskijkers. Tevens moet je in de ontwikkeling van deze nieuwe toepassingen ook een meerwaarde bieden voor kijkers. Alleen video toevoegen via VR is niet voldoende. Daarom moet er verder gekeken worden naar nieuwe toepassingen die meerwaarde creëren.

De oplossing voor het hardware probleem is het in kleding te verwerken van RFID chips met duurzame materialen. Flexibele chips die wasbaar zijn en op grote schaal gemaakt kunnen worden, maakt deze ontwikkelingen toegankelijker op grote schaal wat voldoende data op levert om verder te groeien met dit product. Dit kan gebruikt worden in combinatie met speciale camera-apparatuur die in stadions geplaatst wordt, die realtime tracking mogelijk maakt. Hier zal in de komende jaren door meerdere partijen groots op ingezet worden, waardoor deze technologie een boost gaat krijgen.