3 juli 2018
talent development program tdp traineeship Talent

“Het mooie van het TDP; je leert niet alleen werken in je vakgebied, maar ook daar buiten”

Laatste update: 4 jul '18 - 14:14

Auke Kroese deed nadat hij zijn MBO-opleiding Animatie & visuele vormgeving had afgerond mee aan het Talent Development Program, dat young professionals een springplank biedt voor hun carrière in de media-industrie. Nu is hij alweer bijna twee jaar met plezier werkzaam als Video Editor / Motion Graphic Designer bij Ngage Media. Het meest waardevol aan het TDP vindt hij dat je veel meer over de mediawereld te weten komt dan wat je vanuit je eigen vakgebied al weet. “Ik was gewend om in een team met alleen designers te werken, maar nu vind ik werken met mensen uit verschillende vakgebieden veel leuker en leerzamer!”

Auke begon in 2016 met het Talent Development Program. Naast het opleidingsprogramma ging hij aan de slag als Video Editor / Motion Graphic Designer bij Ngage Media, waar hij nu nog steeds werkt. Als hij terugkijkt naar wat hij tijdens het opleidingsprogramma heeft geleerd, dan is dat eigenlijk heel veel: “Eigenlijk leerde je van alles wat en dat vind ik het mooie van het TDP; je leert niet alleen werken in je vakgebied, maar ook daar buiten. Journalistiek, coderen, concepten maken voor TV programma’s en kleine producties, etc, het kwam allemaal voorbij in de vele masterclasses en workshop die we deden”

Verschillende perspectieven

De leukste sessie vond hij de workshop van Huub Jaspers, een toonaangevende onderzoeksjournalist. Tijdens deze workshop werden de talenten meegenomen in de wereld van onderzoeksjournalistiek – hoe ga je te werk en wat kan je op je speurtocht tegenkomen? Huub Jaspers is een van de makers van de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ waarin de belangrijkste feiten en openstaande vragen na de val van Srebrenica op een rij gezet worden. De crossmediale documentaire deed nogal wat stof opwaaien omdat erin onthuld werd dat de beloofde luchtsteun niet kwam omdat de drie grote Westerse mogendheden Amerika, Engeland en Frankrijk dat onderling hadden afgesproken, zonder dit aan de Nederlanders te vertellen.

“Wat ik gaaf vond aan deze workshop, maar eigenlijk aan meerdere workshops, is dat ik heb geleerd om zaken net even van een andere kant te bekijken” vertelt Auke. “Dat kwam ook terug tijdens de opdrachten die we in gemengde teams moesten uitvoeren tijdens het programma. Dat was in het begin even wennen, want ik kom uit een team met juist allemaal hetzelfde vakgebied als achtergrond. Maar nu vind ik het juist fijner om met mensen samen te werken uit verschillende vakgebieden, want je krijgt dan dingen te horen waar je meestal zelf nog niet aan gedacht had.”

Wees niet bang

Het belangrijkste advies dat Auke aan nieuwe deelnemers wil meegeven is: “Sta open voor nieuwe dingen. En wees niet bang om fouten te maken. De mediawereld vond ik sowieso al gaaf, voor ik aan het programma begon. Soms is het programma pittig en uitdagend, maar je wordt goed begeleid en leert daardoor veel over de mediawereld, maar ook over jezelf.”

Wil jij dat ook?

Ook op zoek naar een springplank voor de media-industrie? Lees op deze pagina meer over het Talent Development Program. Ook dit jaar zijn er weer interessante traineeplekken, maar je kunt ook alleen het opleidingsprogramma volgen. Tijdens dit opleidingsprogramma heb je bovendien diverse mogelijkheden om je netwerk uit te breiden en jezelf te presenteren aan mediabedrijven. De deadline om je aan te melden voor komende editie is 6 augustus.