11 december 2017
Interview Business Data

Moodtune – nieuwe manier om muziek te ontdekken

Laatste update: 18 mei '18 - 12:12

Aanstaande dinsdag is het Cross Media Café Muziek in Beeld en Geluid. Een van de sprekers die op het programma staat is Edwin van Manen. Hij presenteert dan Moodtune Music Mashup, een innovatieve en persoonlijke manier om muziek te ontdekken. Door gebruik te maken van onder meer je gezichtsuitdrukking en machine learning krijg je door de app nieuwe muziek aangeraden.

Moodtune Music is een app op mobiel die jou muzieknummers aanbeveelt op basis van jouw gezichtsuitdrukking (emotie), leeftijd, geslacht en het land waar je woont (cultuur). Vervolgens kunnen die liedjes afgespeeld worden. “In de toekomst zouden we het misschien mogelijk willen maken dat de aanbevolen muziek ook gemixed of geblend kan worden tot een geheel nieuw nummer, als een mashup”, vertelt Edwin.

ADE Hackathon

Moodtune Music Mashup is ontwikkeld tijdens de Amsterdam Dance Event (ADE) Hackathon, bij MTV Nederland. Enkele muziek partijen waren aanwezig met hun data en ontwikkel services waar gebruik van gemaakt kon worden. Een van de teams kwam al brainstormend op het idee om muziek aan te bevelen op basis van jouw gezichtsuitdrukking. Edwin: “We wilden een nieuwe manier maken voor het ontdekken van muziek, iets dat persoonlijk is en innovatief waardoor we kwamen op de combinatie van jouw persoonlijke emotie en gezicht om passende muziek te vinden bij je huidige gemoedstoestand”.

Hoe wordt de analyse gedaan? Edwin: “Via de camera maak je een selfie en de face en emotion recognition software van Microsoft analyseert je emotie, leeftijd en geslacht aan de hand van je gezicht. Op basis van een partij die Music Recommendation doet met machine learning op basis van moods, kunnen we muziek suggesties opvragen die passen bij je emotie, leeftijd, geslacht en het land waar je bent”.

De Moodtune Music Mashup wordt door gebruikers positief ontvangen. “Mensen zijn nieuwsgierig om te zien welke muziek ze aanbevolen krijgen op basis van hun foto. Vaak lachen ze als ze het resultaat zien.”

Ben je benieuwd naar de Moodtune Music Mashup? Kom dinsdag 12 december naar het Cross Media Café over Muziek in Beeld en Geluid of kijk mee met de livestream. Edwin is de eerste spreker op het programma.