10 november 2020

Vijf toepassingen van kunstmatige intelligentie – oktober

GANsky's 10101100: frenzied (2020) © VoleWTF
Beeld: GANsky’s 10101100: frenzied (2020) © VoleWTF
Laatste update: 24 nov '20 - 12:12

Beeld: GANsky’s 10101100: frenzied (2020) © VoleWTF

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf opvallende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we afgelopen maand tegenkwamen.

1. Kunst (mogelijk) geïnspireerd door Banksy

Een neuraal netwerk is getraind met het portfolio van een straatkunstenaar. Een GAN (generative adversarial network) werd vijf dagen lang getraind met honderden straatkunstfoto’s om te leren over vorm en structuur. Zo werd AI-kunstenaar GANsky geboren die nu al 265 meesterwerken op zijn naam heeft staan.

GANsky’s 10110111: victorious (2020) © VoleWTF

Volgens verschillende bronnen gaat het om het werk van Bansky. Om juridische redenen weigert de ontwikkelaar te bevestigen noch te ontkennen welke kunstenaar het project heeft geïnspireerd.

2. Podcastscript geschreven door AI

Het script voor de aflevering ‘Stokpaardjes’ van de Podcast over Media is geschreven door het algoritme GPT-3. Het algoritme is getraind met fragmenten uit eerdere afleveringen. Op deze manier leerde het algoritme over de teksten en dynamiek van Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent). Vervolgens genereerde het algoritme een nieuw script voor de podcast. Dit podcastscript hebben Alexander Klöpping en Ernst-Jan zonder enige toelichting aan de luisteraars voorgelezen.

Uitstekend acteerwerk wat ons betreft, want het duurt even voordat je doorhebt dat er iets aan de hand is. De dynamiek tussen de hosts is overtuigend en ook de gespreksonderwerpen Facebook, Google en Internet of Things zijn door het algoritme goed gekozen. Maar zodra het ineens over astronauten die uit de lucht komen vallen gaat en geheime kamers bij Google heb je het door. Het resultaat is echt het luisteren waard!

3. Content-analyse van video

In ons AI-fieldlab werken RTL, NPO, Beeld en Geluid, KPN en Ster samen om te kijken of zij met kunstmatige intelligentie de juiste emoties en scenes uit video’s kunnen halen. Een mogelijke toepassing zou zijn om een teaservideo voor een programma te genereren. Om stappen te maken in het fieldlab moet er een goede dataset komen om de modellen te trainen. Deze gaat er door een mogelijke samenwerking met de Regio Gooi en Vechtstreek komen.

Er zijn in de Regio Gooi en Vechtstreek veel mensen die werk zoeken. Zo is het idee voor een mogelijke samenwerking ontstaan: een pilot waarin videodata gelabeld wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lees hier meer over de mogelijke pilot.

4. Beeldherkenningstechnologie in Microsoft-producten

Microsoft gaat met kunstmatige intelligentie afbeeldingen voorzien van een beschrijving. Dit moet onder andere Word, Outlook en PowerPoint toegankelijker maken voor mensen met een visuele beperking. De beeldherkenningstechnologie is nu gelanceerd en toegevoegd in de app Seeing AI. Deze technologie wordt binnenkort ingebouwd in verschillende Microsoft-producten.

Het algoritme kan naar een plaatje kijken en niet alleen zeggen welke voorwerpen en objecten het bevat (bijvoorbeeld “een persoon, een stoel, een accordeon”), maar ook hoe ze met elkaar interacteren (bijvoorbeeld “een persoon zit op een stoel en speelt een accordeon”). Microsoft zegt dat het algoritme twee keer zo goed is als het vorige image-captioning systeem, dat sinds 2015 in gebruik is.

Lees hier meer over de technologie.

5. Impact natuurrampen in kaart brengen

PetaBencana.id, wat in het Indonesisch ‘rampkaart’ betekent, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en internet-bots om sociale media-bijdragen van crisisgemeenschappen te monitoren. PetaBencana.id controleert woorden met betrekking tot rampen die op Twitter worden gepost. Zo worden rampen in kaart gebracht en kunnen noodhulpdiensten beter middelen toewijzen.

Meer kunstmatige intelligentie?

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hier de vijf toepassingen van september met een robot die een opiniestuk schrijft en het casten van de nieuwe James Bond met AI.