7 januari 2020
Blog Kunstmatige intelligentie Data

Vijf toepassingen van kunstmatige intelligentie – December

Laatste update: 23 jan '20 - 9:09

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet een dagelijks leven met kunstmatige intelligentie eruit? Lees in deze blog vijf inspirerende toepassingen van kunstmatige intelligentie die we in december tegenkwamen.

1. Schaduwen en weerkaatsingen

Beelden reconstrueren aan de hand van schaduwen? In sommige video’s zit meer informatie verstopt dan je in eerste instantie zou denken. De sporen hiervan zijn terug te vinden in schaduwen en weerkaatsingen. Onderzoekers van MIT hebben een algoritme ontwikkeld die aan de hand van schaduwen en weerkaatsingen kan inschatten welk object er beweegt.

Op het linkerbeeld zie je een chaotische kamer met op de muur schaduwen. Het algoritme analyseert alle pixels en kan hieruit afleiden op welke manier het licht door het beeld reist. Voor elk lichtpatroon zijn er talloze scenario’s te bedenken die dit kunnen veroorzaken. Het algoritme zoekt naar de mogelijkheid die overeenkomt met iets uit de echte wereld dat ook op een logische manier beweegt. Bekijk het resultaat in onderstaande video. In bovenstaande beeld worden de schaduwen dus veroorzaakt door twee handen.

Op dit moment kost het behoorlijk wat rekentijd, 1 à 2 uur, om een scenario te reconstrueren. Maar de onderzoekers zijn bezig om dit proces te versnellen. Lees hier meer over het project.

2. YouTube-docuserie ‘Age of AI’

Naast de Nationale AI-Cursus is er nu ook een documentaire reeks op YouTube over kunstmatige intelligentie. Want hoe ver zijn we nou eigenlijk? En wat kan je er allemaal mee? Robert Downey Jr. vertelt het je in YouTube Original The Age of A.I. Na twee weken is de eerste aflevering getiteld ‘How Far is Too Far?’ al 27 miljoen keer bekeken.

3. Kunstmatige intelligentie in de zorg

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Philips hebben in december een driejarige overeenkomst gesloten om het gebruik van AI in het ziekenhuis te verbreden en versnellen. Het uitgangspunt van de overeenkomst is het platform ‘IntelliSpace AI Workflow Suite’ van Philips. Het platform wordt gekoppeld aan de klinische systemen van het LUMC.

Samen met Philips zijn enkele toepassingsgebieden in kaart gebracht voor het nieuwe platform. Zo wordt er door het LUMC in samenwerking met de afdeling Intensive Care een model ontwikkelt dat op basis van patiëntdata afwijkingen signaleert en rapporteert. Daarnaast wordt op de afdeling Radiologie AI ingezet om, onder supervisie van een arts, radiologische beelden te analyseren en hier afwijkingen op te herkennen en daarover te rapporteren.

Het LUMC neemt als eerste ter wereld IntelliSpace AI Workflow Suite in gebruik. Lees hier het persbericht van het LUMC.

4. AI-gedreven LEGO-sorteermachine

Sommige mensen vinden dat het uitzoeken en sorteren van LEGO-onderdelen hoort bij het spelen ermee. Maar het zijn er soms wel erg veel verschillende blokjes en het is vaak niet het leukste onderdeel van een bouwproject. De Australiër Daniel West heeft meer dan twee jaar gewerkt aan een AI-gedreven LEGO-sorteermachine.

Volgens Daniel is de machine in staat om elk LEGO-onderdeel dat ooit is geproduceerd te herkennen en te sorteren. De voorwaarden: het moet in de machine passen, er moet een 3d-model beschikbaar zijn en het onderdeel moet in de LDraw.org Parts Library zijn opgenomen.

De machine werkt als volgt; met behulp van de verschillende 3D-modellen heeft de machine geleerd welke LEGO-onderdeel hij ziet. Via een camera analyseert de machine de objecten en gaat het op zoek naar een match. Vervolgens sorteert hij het onderdeel in een van de achttien kleinere compartimenten. Daniel West heeft een uitgebreid artikel geschreven over zijn machine, deze is hier te lezen.

Leuk detail: de machine, die de onderdelen sorteert, is zelf gemaakt van meer dan 10.000 LEGO blokjes.

5. Tentoonstelling AI: More Than Human

De impact van AI kun je ook ontdekken in de nieuwe expositie van Forum Groningen. In samenwerking met het Londense kunstplatform Barbican Centre host het cultuur- en mediahuis Forum Groningen de tentoonstelling ‘AI: More Than Human’.

De expositie belooft de relatie tussen mens en technologie te onderzoeken, en toont ons de actuele én creatieve status quo van AI. Kunstenaars tonen hun visie op de toekomst. En je komt als bezoeker in contact met werk van Deepmind, Jigsaw, teamLab en Hiroshi Ishiguro.

De expositie kan je bezoeken tot mei 2020 in het gloednieuwe Forum aan de Nieuwe Markt in Groningen. Hier kan je meer informatie vinden over openingstijden en tickets.

Meer kunstmatige intelligentie

Wil jij in 2020 aan de slag met AI? Wij organiseren een tweedaagse cursus waarin er aandacht is voor basiskennis/theorie en het maken van eerste opzet voor een concrete AI-toepassing binnen de eigen organisatie.

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Lees hier de vijf toepassingen uit november.