Na bijna een jaar studie heeft de Werkgroep Programmasignalering van Media Perspectives twee documenten opgeleverd die specificeren hoe televisiedistributie verrijkt kan worden met beeldnauwkeurige programmagegevens.
De participanten van de werkgroep hebben overeenstemming bereikt over de technische specificatie die een aantal toepassingen kan ondersteunen. Deze zouden kunnen zijn vooruit- en terugspoelen door het signaleren van trick-play functies, actualisatie van de programmagids en vervangen van advertenties voor bijvoorbeeld een specifieke doelgroep. In de toekomst kunnen daar functionaliteiten bijkomen. De werkgroep heeft ook bijgedragen aan een aantal verbeteringen in de standaarden zelf.
De toegepaste technologie is gebaseerd op wereldwijde standaarden uitgebracht door de Society of Cable Telecommunications Engineers (SCTE). Hoewel er een hele reeks documenten over dit vakgebied bestaat, zijn SCTE-104 en SCTE-35 daarin het meest van belang. De standaarden zijn essentieel, maar ze laten in de praktijk te veel mogelijkheden open voor omroepen en distributeurs om het werkbaar te maken. Die partijen zijn gebaat bij afspraken waar ze op kunnen vertrouwen, alsmede bij kennis die staf, technici en programmeurs ermee op weg helpt. Doelstellingen die hebben geleid tot de realisatie van respectievelijk de Event Triggering Distribution Specification (ETDS) en het Event Triggering Distribution Specification Supplement (ETDSS).
De huidige deelnemers aan de Werkgroep Programmasignalering zijn RTL Nederland, Talpa Network, Fox Networks Group, NPO, KPN, Liberty Global, VodafoneZiggo en TVT Media. De groep is van mening dat verdere harmonisering van programmasignalering nuttig is en horen graag van andere belanghebbenden die deze visie delen. Neem gerust contact op met Media Perspectives voor op- en aanmerkingen, vragen, als u een bijdrage wilt leveren of als uw organisatie de richtlijnen voor eigen gebruik wil toepassen. De documenten staan gepubliceerd op deze webpagina en kunnen van tijd tot tijd worden bijgewerkt. De groep wordt geleid door Peter Schurman (peter.schurman@mediaperspectives.nl).
Hoewel de specificaties het resultaat zijn van samenwerking in de werkgroep, zouden ze niet gerealiseerd zijn zonder de vaardigheden, toewijding en inspanningen van Richard van Everdingen. Veel dank is dan ook op zijn plaats.