2 juni 2019
activfinance growthmatters moqod radioshow Business

Slimme netwerken van ondernemers zijn de toekomst

Laatste update: 2 jun '19 - 14:14

Het zijn twee heel verschillende ondernemers: Tim Stribos van Moqod uit Bussum en Quido Schaafsma van ActivFinance uit Hilversum. De één zit in de ontwikkeling van software de ander regelt financiering voor ondernemers. Maar ze hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beiden geloven sterk in samenwerking en brengen dat ook in de praktijk, vertelden ze in de radioshow van GrowthMatters op New Business Radio. Ze helpen ook allebei ondernemers met financiering.

Zowel Stribos als Schaafsma geloven erg in slimme netwerken. Clusters van bedrijven en financiers die elkaar helpen. “Je kan als ondernemer niet alles zelf doen”, zegt Tim Stribos. “Om klanten goed te bedienen, zoeken we bijvoorbeeld partnerships met andere bedrijven. Daarnaast werken we samen met een netwerk van business angels. We komen veel klanten en startups tegen met goede ideeën, maar die kunnen ze niet zelf bekostigen. Dus dan koppelen we ze aan business angels die voor financiering kunnen zorgen.” Volgens Stribos is het financieren naast de software-ontwikkeling onderdeel van het businessmodel van Moqod geworden.

Samenwerking

Ook Quido Schaafsma benadrukt het belang van samenwerking. “Ook in de financiële wereld zie je steeds meer samenwerkingen ontstaan. Tussen banken bijvoorbeeld en technologie-startups. De bancaire sector loopt misschien nu nog wat achter, maar ga maar eens over een jaar kijken.” Bij die samenwerking kijkt Schaafsma ook nadrukkelijk naar de overheid. Hij is onder meer actief binnen de ondernemersvereniging BV Hilversum.

(op de foto v.l.n.r.: Bert Kok (GrowthMatters), Quido Schaafsma (ActivFinance), Tim Stribos (Moqod) en Rick van Dijk (GrowthMatters)

Schaafsma wil graag zijn kennis delen met de gemeenten in de regio. Die staan daar ook steeds meer voor open. “We hadden met de ondernemersvereniging in Hilversum laatst een bijeenkomst waar de gemeente ook was. Dat ging onder meer over financiering en ik zag de gemeente driftig meeschrijven als het ging om de opmerkingen van ondernemers.”

Volgende stap

Wat is voor Moqod de volgende stap? Stribos: “We willen het aantal partnerships uitbreiden. Daarnaast is internationalisatie belangrijk. We hebben inmiddels klanten in Zwitserland, Ierland en Dubai. We kijken nu ook naar de Duitstalige markt.”

Schaafsma is nog maar net bezig als ondernemer. “Ik ben nu vooral bezig met ambassadeurs te creëren. Laten zien wat de toegevoegde waarde is van een tussenpersoon die de weg weet in het veranderende financieringslandschap. Ik heb nu de eerste zes deals gesloten. Als ik nu zie hoe ik ondernemers heb geholpen, wat ik voor waardevolle bijdrage ik heb kunnen leveren, daar geniet ik echt van. Ik wil graag dat ondernemers mij als vertrouwenspersoon zien. Dat ik ze weer in verbinding kan brengen met andere betrouwbare partijen.”

Luister hieronder naar het hele interview met Quido Schaafsma en Tim Stribos.

De volgende uitzending van GrowthMatters is op donderdag 19 september 2019. GrowthMatters is dan live te beluisteren op New Business Radio tussen 16:00 en 17:00 uur. Daarna is de uitzending beschikbaar als podcast op Spotify, iTunes en Soundcloud.