9 februari 2023

Eppo van Nispen: “Beeld & Geluid geeft het Media Park kleur”

Laatste update: 19 mrt '23 - 12:12

Vanaf 11 februari is het nieuwe Mediamuseum in Beeld & Geluid weer geopend voor publiek. Na een lange verbouwing en een sluiting van bijna drie jaar, staat Beeld & Geluid deze week in het teken van de feestelijke opening. Bert Kok sprak voor Media Park met directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer, die zich precies vijf jaar directeur van het museum mag noemen.

Positief effect

De opening van het nieuwe museum is goed nieuws voor Beeld & Geluid, maar ook voor het Media Park, zegt Eppo. “We zijn echt het clubhuis van iedereen op het park. We mogen trots zijn wat we hier allemaal op mediagebied presteren. Dat doen we met z’n allen. Dan is het belangrijk dat er ook een museum is, waar iedereen naar toe kan. Als we de aantallen bezoekers halen waar we op mikken, heeft dat natuurlijk een positief effect op het Media Park. Beeld & Geluid geeft het park letterlijk kleur.” Legt het nieuwe museum misschien een beetje de lat voor waar het hele Media Park zou willen zijn? Eppo: “Dat zou ik heel mooi vinden, ja.”

Lopende projecten

Beeld & Geluid is in de vijf jaar onder Eppo van Nispen tot Sevenaer in omvang verdubbeld. Het aantal medewerkers ging van 200 naar 400 mensen, de omzet van 28 miljoen naar 48 miljoen euro. Een mooi resultaat en samen met de realisatie van het nieuwe museum misschien een moment voor Eppo om iets ander te gaan doen. “Nu weggaan kan. Ik wil dat niet per se, maar ik wil ook niet eindeloos blijven zitten.”

Er lopen nu wel een aantal zaken, die Eppo nog graag wil afmaken. Een daarvan is de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie waarvan hij voorzitter is. “Het is ontzettend leuk om in dat vakgebied met elkaar bezig te zijn. Daar zitten zoveel vraagstukken aan, op economisch gebied, creatief en maatschappelijk. Dat is van groot belang.” Dan zijn er ook nog de lopende projecten rond immersive content en de datakluis. “Als die allemaal landen op het Media Park, komen we hier ruimte tekort”, zegt Eppo.

Campusontwikkeling Media Park

De directeur van Beeld & Geluid is ook nauw betrokken bij de initiatiefgroep campusontwikkeling die bezig is met het opzetten van een campusorganisatie op het Media Park. Ook daar is nog veel te doen, zegt Eppo. “We zouden hier bijvoorbeeld een kleine universiteit moeten hebben. Maar ik vind dat er al veel gebeurt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de duizend studenten van het MBO College die hier al zitten. Er is reuring, en dat is goed. Maar er kan nog meer.”

Lees het hele interview op de website van het Media Park.