15 november 2018
Fieldlab Virtual Worlds immersive media nieuws Content

Een AR-toepassing voor de het persoonlijke leven van Rembrandt

FIeldlab Virtual Worlds - Rembrandt prive
Laatste update: 16 nov '18 - 9:09

Op 7 december opent het Stadsarchief van Amsterdam een nieuwe tentoonstelling over het persoonlijke leven van Rembrandt van Rijn. Op een originele manier komen bekende en onbekende verhalen aan het licht. De originele documenten over Rembrandt zijn verrijkt met augmented reality (AR). Aanleiding voor deze tentoonstelling is de 350ste sterfdag van de beroemde Hollandse Meester.

Op 4 oktober 2019 is de sterfdag van Rembrandt 350 jaar geleden. De kunstenaar heeft een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam gewoond. Hij liet naast een groot aantal kunstwerken ook vele sporen in de archieven na. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een groot aantal van deze documenten over zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. De tentoonstelling brengt met de originele zeventiende-eeuwse documenten bekende en onbekende verhalen over Rembrandt aan het licht.

Doop van Cornelia, het tweede kind van Rembrandt en Saskia
Doop van Cornelia, het tweede kind van Rembrandt en Saskia © Stadsarchief Amsterdam

Verrijkt met Augmented Reality

Met behulp van AR worden de originele documenten, die zeer moeilijk leesbaar zijn, toegankelijk gemaakt voor publiek. De documenten zijn verrijkt met beeld en geluid en geïllustreerd met kunstwerken uit onder meer het Rijksmuseum en het Rembrandthuis. Op deze manier krijgen personen een stem en gaan getekende figuren bewegen. Met iPads kunnen bezoekers deze lagen zichtbaar maken.

Rembrandt Privé – een van de winnaars van de call Fieldlab Virtual Worlds

Het project Rembrandt Privé van Stadsarchief Amsterdam en Synergique is een van de projecten die is gehonoreerd in het Fieldlab Virtual Worlds. In dit fieldlab brengen wij, in samenwerking met het Meertens Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, VR-, AR- en MR-makers en erfgoedinstellingen samen. Dit is een door CLICKNL gecoördineerd experiment waarmee samenwerking tussen VR-, AR- en MR-makers en de culturele sector wordt onderzocht.

De tentoonstelling is van 7 december 2018 – 7 april 2019 te zien in de Vijzelstraat 32 in Amsterdam. Hier is meer informatie te vinden over de tentoonstelling, openingstijden en bereikbaarheid.