26 oktober 2016
nieuws Business

Screenforce: “Nederland in voorhoede HbbTV”

Laatste update: 6 jul '18 - 13:13

Dankzij het sterk groeiende aandeel van de Smart TV in Europa wordt de positie van HbbTV steeds sterker. Volgens GfK is het aandeel Smart TV’s dat de HbbTV standaard ondersteunt nu al bijna 100%. Het mooie nieuws is dat Nederland hierin voorop loopt.

Tijdens een HbbTV-symposium in Madrid heeft GfK de meest recente cijfers gepresenteerd. Volgens GfK is Duitsland de meest veelbelovende markt voor hybride TV. Van alle verkochte TV-toestellen is 60% een Smart TV en 57% van de toestellen ondersteunt de HbbTV standaard. Twee landen die ook in de vooroplopen, zijn Zwitserland (72% Smart TV en 64% HbbTV geschikt) en Nederland (74% Smart TV en 62% HbbTV geschikt)

Engeland loopt achter
De omstandigheden voor HbbTV zijn ook goed in Spanje en de Noordelijke landen. Terwijl de BBC in Engeland juist probeert de ontwikkeling van HbbTV te stimuleren, lopen Engeland en Italië nog achter. Tijdens het symposium werden Spaanse cijfers en voorbeelden gepresenteerd door het hoofd innovatie van de Spaanse omroep RTVE. Zo maken in Spanje bijvoorbeeld twee miljoen HbbTV-toestellen regelmatig gebruik van de verschillende internet HbbTV TV-applicaties. En tijdens de Olympische Spelen in Rio zond RTVE 19 verschillende en gelijktijdige live-sportregistraties uit, die de kijkers via HbbTV konden volgen.

HbbTV meest gebruikt voor ‘catch up’
Volgens Jürgen Boyny, GfK’s global director voor consumenten elektronica, willen de consumenten gewoon toegang tot de content. Volgens de GfK-cijfers gebruikt 58% van de kijkers HbbTV om de favoriete content van hun TV-zenders via ‘catch up’ applicaties (‘uitzending gemist’) te bekijken. 57% bekijkt video’s op YouTube via HbbTV en 48% gebruikt het om ander video on-demand platforms te bezoeken.

HbbTV en Smart TV gaan hand in hand
Tijdens het laatste Mediapark Jaarcongres zijn de actuele ontwikkelingen van HbbTV in Nederland aan de orde gekomen. Hierover heeft Screenforce eerder een verslag gepubliceerd. Een andere ontwikkeling die relevant is voor de uitrol van HbbTV is de verkoop van smart- of connected -TV’s en mediacenters. Hiermee kan onder meer online content bekeken worden op het TV-scherm. Een connection met het internet is een vereiste voor het kunnen gebruiken van HbbTV. Binnen enkele weken komt Screenforce in samenwerking met GfK met een publicatie over het bezit en gebruik van smart TV’s en mediacenters in Nederland.

Deze tekst is een Nederlandse samenvatting door Screenforce van het artikel over dit onderzoek op rapidtvnews.com.