13 juli 2021
toepassingen AI Kunstmatige intelligentie Data Tech

Top 5 toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI): juli

Laatste update: 13 jul '21 - 10:10

We zien steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Ook in de media. AI biedt allerlei voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? En hoe kunnen we AI in de media gebruiken? Deze maand zetten we weer vijf opvallende toepassingen van AI op een rijtje: de top 5 van juli.

1. De AI-koptelefoon van Neurable

Het Amerikaanse bedrijf Neurable uit Boston heeft een koptelefoon ontwikkeld die AI gebruikt, bijvoorbeeld om je te helpen focussen. Deze koptelefoon met de naam ‘Enten‘ is uitgerust met sensoren die je hersenactiviteit scannen. Zo kan Enten bijvoorbeeld de ruisonderdrukking versterken als de sensoren detecteren dat je wordt afgeleid door geluid van buitenaf. Maar de app, die is verbonden met de koptelefoon, kan ook een playlist suggereren om je gefocussed te houden. Maar misschien is het eerder je omgeving die een trigger is? Enten volgt je locatie en waarschuwt je misschien weg te blijven uit de keuken, waar je altijd wel een excuus vindt om een snack te pakken.

“We willen met de koptelefoon mensen een beter gevoel geven over hoe ze presteren”, zegt Adam Molnar, CEO van Neurable. Hij ontwikkelde de benodigde neurotechnologie op de Universiteit van Michigan. Voor het lezen en begrijpen van de elektrische signalen van de hersenen, was in het verleden dure en logge laboratoriumapparatuur nodig. Neurable heeft nu compacte sensoren ontwikkeld die betrouwbare hersendata produceren.

Het bedrijf ging aan de slag met het verzamelen van data in levensechte situaties. Met AI werden die gegevens geanalyseerd, wat resulteerde in bruikbare suggesties. “Er zijn neuromechanica gaande in je hersenen, patronen die kunnen worden gelezen, die indicatief zijn voor weinig of veel aandacht. Op die manier zijn we erin geslaagd een norm voor aandacht te ontwikkelen”, aldus Molnar.

2. De zelfrijdende fiets van Huawei

Op dit moment zien we talloze toepassingen van AI-technologieën in vrijwel elke sector. Als het gaat om AI-systemen voor voertuigen, hebben we het echter meestal alleen over de ontwikkeling van autonome auto’s. Hoewel grote bedrijven kunstmatige intelligentie gebruiken voor zelfrijdende auto’s, zijn er ook onderzoekers en ontwikkelaars die AI willen leren fietsen.

Een team van ingenieurs van Huawei heeft nu een volledig autonome fiets ontwikkeld. Die maakt gebruik van AI-technologie, uiterst nauwkeurige sensoren en een heleboel camera’s om zelf te rijden. De ontwerper, Zhihui Jun, kwam op het idee nadat hij met z’n fiets een zwaar ongeluk had gehad.

Na het ongeluk besloot Jun dat het tijd was om een fiets te ontwikkelen die autonoom kan rijden, zonder menselijke tussenkomst. De ingenieurs begonnen met het maken van een gedetailleerd CAD-model van de autonome fiets. Daarna voegden ze verschillende componenten toe om de beweging van de fiets te controleren. Vijf jaar geleden introduceerde Google al een zelfrijdende fiets in Nederland. Dat was echter een 1-april-grap.

3. AI spoort prostaatkanker op

Wetenschappers vinden steeds meer toepassingen voor AI in de gezondheidszorg. Kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld snel CT-scans analyseren en veel efficiënter dan mensen ziektesymptomen opsporen. Wetenschappers in Australië hebben deze technologie nu gebruikt voor de vroege detectie van prostaatkanker, een van de meeste voorkomende vorm van kanker. Hun software kan binnen enkele seconden gezwellen opsporen, veel sneller dan ervaren radiologen.

“We hebben onze software getraind om te zien wat het menselijk oog niet kan zien”, zegt onderzoeker Ruwan Tennakoon van de universiteit RMIT in Melbourne. “We kunnen de AI leren om dingen te zien die we met onze eigen ogen niet kunnen zien, op dezelfde manier waarop een snuffelhond dingen kan ruiken die de mens niet kunnen ruiken.” De wetenschappers hopen dat de technologie kan worden aangepast voor een verscheidenheid van diagnostische apparatuur, zoals MRI.

4. Software detecteert afgeleide Vlaamse politici

Net als in de Nederlandse Tweede Kamer, zijn leden van het Vlaamse parlement vaker bezig met hun mobiele telefoon dan met het volgen van de vergadering. De Belgische mediakunstenaar Dries Depoorter heeft nu een methode gevonden om de Vlaamse parlementariërs met hun gedrag te confronteren. Hij gebruikt AI om in de livestream van de vergadering te signaleren wanneer parlementsleden hun telefoon gebruiken.

Elke vergadering van het Vlaamse parlement wordt live gestreamd op YouTube. Wanneer een livestream start, zoekt de software van Depoorter automatisch naar telefoons en identificeert de politicus die op z’n scherm ziet te kijken. Dit gebeurt met behulp van AI en gezichtsherkenning. De video’s van de desbetreffende politicus worden vervolgens op Twitter en Instagram gepost. Een ideetje misschien voor de Tweede Kamer?

5. Fiddler: AI om AI te begrijpen

Een voormalige ontwikkelaar van Facebook is een bedrijf, Fiddler AI, begonnen dat tools ontwikkelt om beter te begrijpen hoe AI werkt. Krishna Gade bouwde bij Facebook tools om bugs te vinden in algoritmes. Gade wilde zo inzicht krijgen waarom Facebook-algoritmes bepaalde berichten en ads aanraadden en waarom bepaalde berichten viral gingen. “Een van de uitdagingen van AI-systemen zoals Facebook’s News Feed is dat het ‘black boxes’ zijn. Het is heel moeilijk te begrijpen hoe het die systemen voorspellingen doen”, zegt Gade.

De tools die Gade bij Facebook ontwikkelde en die hij nu aan andere bedrijven verkoopt, controleren hoe AI-systemen reageren en zich aanpassen aan data door voortdurend te testen. Met een logboek over hoe alle verschillende data voorspellingen beïnvloeden, kunnen bedrijven gemakkelijker ontcijferen hoe gegevens de prestaties van het systeem beïnvloeden. Het is vast geen slecht idee, want Fiddler AI heeft net 32 miljoen dollar opgehaald bij verschillende investeringsfondsen.

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hieronder een aantal eerdere edities: