23 november 2020
Fieldlab Immersive immersive Content

De Augmented Reality-tour van De Groene Afslag

AR-tour Groene Afslag - wand
Laatste update: 24 nov '20 - 12:12

Op een kwartiertje fietsen vanaf het Media Park vind je de groenste inspiratielocatie van Nederland. De Groene Afslag is een iconische locatie die duurzaamheid ademt. Ieder object heeft een verhaal. Met de Augmented Reality-tour, die is gelanceerd, komen de verhalen tot leven.

De inspiratielocatie is gevestigd in een oud slooppand en was hiervoor een asielzoekerscentrum en daarvoor een kazerne. Het restaurant is voorlopig dicht, maar de ruimtes zijn nog beschikbaar voor flexwerkers en zakelijke bijeenkomsten. Het pand is volledig ingericht met gebruikte materialen en meubels. Zo vind je er tafels waarvan de tafelpoten gemaakt zijn van oude verwarmingen en een vergaderruimte vol karton en kunst gemaakt van afval. Initiatiefnemer en kunsthistoricus Lucas Mol geeft soms rondleidingen, maar een groot deel van de bezoekers kennen de verhalen achter de kunstobjecten niet. Daar komt nu verandering in!

Augmented Reality-tour

Om de verhalen achter de kunstobjecten toegankelijker te maken is de Augmented Reality (AR)-tour ontwikkeld. Bezoekers kunnen de app downloaden en op zoek naar de acht kunstobjecten die je kunt scannen. Deze zijn verrijkt met beeld en geluid en digitale illustraties. Deze techniek hebben we eerder gezien, namelijk in de tentoonstelling Rembrandt Privé. Daar werden originele documenten over het privéleven van deze wereldberoemde schilder verrijkt met AR. De gelijkenissen zijn niet raar, want creative developer Doruk Eker was betrokken in beide projecten.

Acht iconische objecten

We vinden het mooi om te zien dat Lucas ook in deze rondleiding een ware tourguide is. Onze favoriet is ‘de wand’, een kunstwerk van Brian Kenny en een knipoog naar onze gemakzucht en wegwerpmentaliteit. Als je het juiste masker scant, verschijnt Lucas in een van de maskers op de muur en vertelt hij het verhaal achter het kunstobject. In het kort: Brian Kenny maakte een gigantisch kunstwerk (75m2) voor de tentoonstelling ‘Power Mask’ in het Wereldmuseum Rotterdam. De tentoonstelling eindigde en veel objecten gingen terug naar de kunstenaar of werden verkocht. Brian Kenny wilde het werk niet laten verschepen naar Amerika, dus moest het vernietigd worden. Lucas hoorde het verhaal van een vriend en nam contact op met Brian Kenny. Het resultaat: een gigantische kunstwand in De Groene Afslag.

AR-tour Groene Afslag - masker

Ook zijn we onder de indruk van de wereldbol waar je omheen kan lopen in de Grote Zaal. Het is de grootste presentatiezaal en deze is gewijd aan ‘het overview effect’. Dit is het fenomeen waardoor astronauten allemaal als groene goeroes terug op aarde komen.

AR-tour Groene Afslag - wereldbol

Tour beschikbaar op de website

De ontwikkeling van de ervaring was pre-coronatijd al begonnen. Op dit moment wordt er onderzocht of de ervaring ook beschikbaar wordt op de website. Want het doel is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de wereld van morgen.

AR-tour Groene Afslag - team
Van links naar rechts: Belle van Zutphen (De Groene Afslag), Ruben Steenbrink en Doruk Eker (Orb Amsterdam)

Stimuleren immersive producties in de regio Gooi en Vechtstreek

De AR-tour van De Groene Afslag is een van de projecten die is medegefinancierd vanuit ons Fieldlab Immersive. In het Fieldlab Immersive stimuleren we de samenwerking tussen makers uit de VR/AR-industrie en lokale toerisme- en erfgoedsector. Bekijk hieronder de andere projecten.