Op dit moment wordt kunstmatige intelligentie (AI) op verschillende manieren ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Eerder publiceerden we hier een special over. In deze blog beperken we het tot één toepassing. AI biedt kansen voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? Lees hier de vijf inspirerende toepassingen die we in april tegenkwamen.
Iedere week verschijnt de VPRO Gids. Opvallend is dat de cover van VPRO gids 14, 4 t/m 10 april 2020, niet door een mens werd gemaakt, maar door AI. Data scientist Vincent Koops is gevraagd om een AI gegenereerde cover te maken. Hiervoor trainde hij een neuraal netwerk met 500 VPRO Gids-covers en zo ontstond de nieuwe cover. Op GitHub deelt hij uitleg en code om zelf een model te trainen.
VPRO Gids Artificial Intelligence Cover from VPRO Gids on Vimeo.
Sinds november experimenteert Nu.nl al met een redactierobot. Maar in april werd bekend dat deze ‘nieuwe collega’ mag blijven. De robot genaamd MAURA (Machine voor AUtomatisch Reacties Afhandelen) beoordeeld een groot deel van de reacties op NUjij.
Eerder scanden NUjij-redacteuren de tienduizenden reacties om te kijken of er nog relevante vragen of opmerkingen waren waar ze iets mee moesten. Maar nu wordt 80% beoordeeld door Maura. En als Maura het niet zeker weet, kijkt een redacteur ernaar. Ook blijft Maura zichzelf trainen met de correcties die redacteuren doen. Sinds Maura wordt ingezet neemt het aantal reacties ook toe. Reacties komen door Maura sneller online en hierdoor kunnen NUjij’ers eerder met elkaar in gesprek gaan.
TNO schreef in opdracht van TKI Dinalog het position papier “Artificiële intelligentie in Mobiliteit en Transport”. Het document is door de directeur van TKI Dinalog aangeboden aan de Nederlandse AI Coalitie als agenda voor Nederland op het gebied van Mobiliteit en Transport.
TNO ziet veelbelovende toepassingsgebieden voor een veiliger, duurzamer en effiecenter systeem. Denk aan: zelfrijdende voertuigen, slim elektrisch laden, predictief onderhoud, zelflerende energie en emissie management, coöperatieve mobiliteit, deelmobiliteit en zelforganiserende logistiek.
Op basis van de postion paper kan een werkgroep nu concrete doelstellingen formuleren en prioriteren waar AI gedreven innovatie als eerste gaat versnellen.
Een toepassing die de wereld misschien wel verandert is het algoritme van Aardobservatiewetenschapper Lauren Biermann en haar collega’s van Plymouth Marine Laboratory. In een artikel op de website van NewScientist is te lezen hoe zij een algoritme hebben getraind om drijvend plastic te herkennen. Eerder ontdekte Lauren dat drijvend plastic licht op een bepaalde manier weerkaatst. Daardoor heeft het een unieke spectrale ‘vingerafdruk’. De onderzoekers trainde het algoritme met satellietbeelden van drijvend plastic. Daarnaast leerde ze het algoritme natuurlijke materialen te herkennen.
Het algoritme werd getest met de kusten van Canada, Ghana, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam en bleek in staat om in 86% van de gevallen drijvend plastic te herkennen. Op dit moment make Sentinel 2-satellieten alleen beelden van land en kustgebieden. Maar de stromingen in kustgebieden veranderen snel. Daarom wil het team ook gaan monitoren op open zee.
In de context van de huidige Covid-19 pandamie kwamen we ook nog een interessante AI-toepassing tegen. In een artikel op de website van Techzine is te lezen hoe onderzoekers van Microsoft, het Indian Institute of Technology en TCS Research hebben geprobeerd om een framework te ontwikkelen dat adviezen geeft over lockdown strategieën.
Hierbij wordt gezocht naar een evenwicht tussen gezondheids- en economische overwegingen. Het model houdt rekening met complexe zaken. Denk hierbij aan besmettelijkheid, draagtijd, duur van symptomen, kans op overlijden, bevolkingsdichtheid en bewegingsneigingen. Goed om te weten is dat het berekende beleid verklaarbaar is. Wat betekent dat gebruikers vragen kunnen stellen over de interventies en de redenen voor elke beslissing.
Op dit moment zit het onderzoek in een peer-reviewproces om te kijken of de beweringen worden ondersteunt. Als dat blijkt zou het framework nuttig kunnen zijn voor organisaties en overheden.
Ben je nieuwsgierig naar meer kansen van AI voor media? Op vrijdag 15 mei en woensdag 27 mei geeft onze collega Muriël Serrurier Schepper een webinar over de kansen van AI. Hier word je in een uur bijgepraat over succesvolle toepassingen en kan je sparren met een expert en andere deelnemers over de mogelijke inzet van AI.