9 mei 2019
immersive media Sport en Live Events Content Tech

United brengt filmmuziek tot leven met AR

AR avond van de filmmuziek
Laatste update: 9 mei '19 - 9:09

United tilde de Avond van de Filmmuziek naar een nieuw niveau door de inzet van Augmented Reality (AR) tijdens dit concert. Zowel het publiek in de Ziggo Dome als de kijkers thuis kregen een onvergetelijke avond voorgeschoteld. United bracht namelijk met behulp van Augmented Reality de filmmuziek tot leven.

Tijdens het evenement speelde het Metropole orkest de beste filmmuziek over de jaren, denk aan de soundtrack van Star Wars en Jurassic Park. Wat deze show zo bijzonder maakte waren de special effects die deze muziek begeleiden, een mix van realiteit en Augmented Reality. Deze combinatie zorgde ervoor dat het publiek compleet ondergedompeld was.

Zo kwamen bij de bekende noten van Star Wars stormtroopers de zaal binnen. Tegelijkertijd was op de schermen te zien dat de Millenium Falcon over het publiek heen vloog. Het publiek was getuige van een gevecht tussen het ruimteschip en de stormtroopers in de zaal. Naast Star Wars was de muziek van Jurassic Park te horen. Ook hier werd AR gebruikt om bezoekerservaring te verbeteren. Boven het publiek verschenen dinosauriërs, zoals we die kennen uit de bekende filmreeks.

De uitdagingen

Het doel van United was dat het publiek niet meer weet wat realiteit is en wat niet, om zo een optimale ervaring te creëren voor het publiek in de Ziggo Dome en de mensen thuis. Dit alleen bracht al genoeg uitdagingen met zich mee. Zo moesten bijvoorbeeld de virtuele elementen in een korte tijd worden gemaakt, ook nog herkenbaar en geloofwaardig. Daarbij was de uitzending live op TV en konden er achteraf dus geen aanpassingen plaatsvinden.

Om de Augmented Reality zo realistisch mogelijk te maken, is er gebruikt gemaakt van realtime-AR. Deze techniek wordt normaal gesproken gebruikt in videogames. Van tevoren moesten de makers de dimensies van de zaal weten, het type licht en de duur van de stukken. Zo kunnen de elementen dynamisch en in realtime met elkaar samenwerken. Voor de kijker thuis is een volledige immersieve ervaring gecreëerd. Dit zal in ieder geval niet de laatste keer zijn dat Augmented Reality wordt ingezet om dit voor elkaar te krijgen.

Foto: ©United