6 december 2018
Column Loopbaancoaching Talent Talent

Column: Op het nachtkastje

Laatste update: 4 dec '19 - 9:09

Vanaf deze editie kent onze Talent-nieuwbrief een column, gewijd aan allerlei onderwerpen rondom talentontwikkeling. Aan Mir Wermuth, teamlead Talent van Media Perespectives, de eer om de allereerste te mogen verzorgen en daarna het estafettestokje door te geven.

Met de kerstdagen voor de deur is er misschien weer even tijd om dat ene boek te lezen dat nog steeds op het verlanglijstje staat, of zelfs al -maagdelijk ongeopend- op het nachtkastje ligt. De mensen om mij heen hebben een van de grootste bestellers van het afgelopen jaar al lang uit: 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari. Ik nog niet: te druk met werk, teveel andere leuke afleiding, moet wat vaker langs bij mijn vader. U kent het wel.

Veeg uit de pan
Harari bespreekt in dat lijvig werkje (helpt ook niet om eraan te beginnen) uiteenlopende onderwerpen en problemen waaronder big data, de rol van AI de komende jaren, privacy en nepnieuws, maar ook terrorisme en klimaatveranderingen. Ontwikkelingen die niet alleen ons werkveld, de mediasector, hard raken, maar ook onszelf als professional en individu.

Zijn observaties zijn -wie je ook over zijn boek spreekt of even rond googelt,- altijd RAAK, ook al ben je het oneens met hem. Een Nederlandse recensent schreef: “Mocht je een vrome moslim uit Iran zijn, een liberale veganist uit Amsterdam of een chauvinistische kapitalist uit New York, jullie krijgen allemaal een veeg uit de pan”. Maar waar iedereen het over eens is, is dat hij vlijmscherp laat zien waarom we adaptief moeten blijven; flexibel voor verandering en voorbereid op een toekomst die je nog helemaal niet kent. Ook jij en ik.

Niet omdat het moet, maar omdat het mag
Ja, ja, zult u denken, dat weet ik ook wel. Niets nieuws onder de zon. Maar serieus, hoe vaak denkt u na over de next steps die u in uw loopbaan wilt maken? Of moet maken, omdat uw werk over 5 jaar niet meer bestaat onder invloed van de rap voortschrijdende automatisering? Vaak denken we alleen na over onze baan als we het daarin niet meer naar onze zin hebben of er een van buitenaf opgelegde reorganisatie aan komt. En dat is zonde, en alleen maar reactief. Het is sowieso verstandig/leuk (kies naar keuze) om op gezette tijden even naar jezelf te kijken in je rol als mediaprofessional en daar actief iets mee te doen: niet omdat het moet, maar omdat het mag.

Vanuit Media Perspectives willen we u daarmee graag een helpende hand bieden. Vanaf deze maand bieden we verschillende vormen van loopbaancoaching aan, die kunnen helpen om in de actie-modus te komen. Om meer te halen uit uw huidige werk; die balans tussen werk-privé nu eens echt goed aan te pakken, of; om het roer eens lekker helemaal om te gooien en een fietsenwinkel te beginnen. Ik start met Harari en mijn neefje mij te laten onderrichten hoe ik werelden kan bouwen in Minecraft. Of misschien alleen het laatste. Omdat het mag. Nu nog.

Alvast hele fijne feestdagen!

Mir Wermuth,
Programmamanager Talent