18 mei 2021
young media professionals Talent Content

Tips: dit moet je zien, lezen en luisteren!

Laatste update: 20 mei '21 - 11:11

Wil je weten welke artikelen je écht gelezen moet hebben? Of welke film of documentaire je nú aan je kijklijst moet toevoegen? Lees dan snel verder! Wij verassen je maandelijks met lees-, kijk- en luistertips. We speuren het internet af naar interessante en inspirerende content op het gebied van media en technologie. Variërend van boeken, artikelen en documentaires tot films, series en podcasts.

📰 LEES

(AI) Alsmaar Intelligenter – Een kijkje achter de beeldschermen (2020)

Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie, wordt steeds vaker toegepast in ons dagelijks leven. Het wordt gezien als de intelligentie waarmee apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen. In het boek Alsmaar Intelligenter geeft auteur Stefan Buijsman antwoord op de vraag: moeten wij ons zorgen maken over een toekomst vol computers die slimmer zijn dan wij?

Aantal pagina’s: 193 p.

Klik hier voor de boekrecensie!

🎬 KIJK

Pak De Macht – BNNVARA (2021)

Wie trekken achter de schermen de touwtjes van de samenleving? En waarom kennen we die mensen eigenlijk niet? In de zesdelige serie Pak De Macht kijkt Tim Hofman naar machtssystemen en mensen met macht. Onzichtbare machthebbers worden in de spotlight gezet. Dit wordt gedaan met betogen, visuele effecten en rapportages in BOOS-stijl.

Pak De Macht is vanaf 15 april elke donderdag om 21:00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Bekijk hieronder een trailer en kijk verder via NPO start.

Duur: 40 min. per aflevering.

Bellingcat – Truth in a Post-Truth World (2018)

In deze documentaire volgen we Bellingcat. Het bedrijf, wat bestaat uit gewone burgers en ‘computernerds’, ziet het als haar plicht om de feiten van nepnieuws boven tafel te brengen. Bellingcat kreeg wereldwijde bekendheid door het onderzoek naar de MH17 vlucht. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek? Nederlands documentairemaker Hans Pool wist toegang te krijgen tot de kern van de club en maakte deze inspirerende documentaire.

Duur: 1 uur en 28 min.

🎧 LUISTER

De Deventer Mediazaak – VPRO (2021)

Deze zesdelige podcastserie gaat over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan.

Duur: 45 min. per aflevering.

NOS op 3 Tech Podcast (2021)

In de NOS op 3 Tech podcast praat Casper Meijer je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Ontdek waarom artiesten weinig verdienen met de streams op Spotify en waar het grootste beveiligingslek van Zoom zich bevindt. Elke donderdag om 16:30 is er een nieuwe aflevering.

Duur: 40 min. per aflevering.

Young Media Professionals community

Als abonnee van de Young Media Professionals nieuwsbrief krijg je deze tips als eerste binnen. Ben jij nog geen abonnee? Klik dan hier en wordt lid van de community!