24 november 2022
virtual production XR cross media cafe video Content Tech

Virtual Production ook in Nederland met opmars bezig

Laatste update: 30 jan '23 - 10:10

Virtual production is geen nieuw fenomeen, maar deze technologie heeft bij de productie van video en film door Corona wel een behoorlijke boost gekregen. Nederland blaast een aardig partijtje mee op dit gebied, zo bleek tijdens het Cross Media Café ‘Virtual Production’. Het heeft nog lang niet de schaal zoals in de VS, maar ook in Nederland schieten de initiatieven als paddestoelen uit de grond.

Een voorbeeld daarvan is Readyset Studios in Amsterdam. Producer Idse Grotenhuis beaamt dat Corona zijn plan om een studio voor virtual production in te richten, zeker een duwtje heeft gegeven. Maar er was nog een reden. “Er is ook een schaarste in locaties. Een regisseur wil niet telkens dezelfde locatie gebruiken. In onze studio kan je nu iedere omgeving creëren die je wil.”

Weersomstandigheden

Volgens producent Xer Holsheimer van Fiction Valley, spelen ook weersomstandigheden een belangrijke rol. Er kan nu eenmaal buiten niet altijd in ideale omstandigheden worden gedraaid. In een XR-studio kan dat wel. “Bovendien kunnen we in  zo’n studio sneller werken dan op locatie. En dat maakt het ook  nog goedkoper”, zegt Xer.

Pim de Bilde van IRON Films is nog een stap verder gegaan. Hij heeft ook de XR-studio in Eindhoven zelf virtueel gemaakt. Op de computer kan zijn studio eigenlijk alles voorbereiden en de set inrichten en de verschillende shots bepalen. “Op die manier kunnen we de hele set bouwen en de kosten vaststellen. Ik kan dan zo zelfs ook offertes maken en aan klanten de set laten zien voordat we echt de studio ingaan.”

Unreal Engine

De game engine Unreal is wel zo’n beetje de standaard in de wereld van virtual production. Die tool is wel erg groot en uitgebreid en niet altijd geschikt voor specifieke applicaties zoals voor live tv. NEP The Netherlands heeft daarom een extra laag op Unreal gebouwd om graphics te kun een toevoegen aan de livestream, vertelt Milo Boer, Solutions Consultant van NEP. Zo kunnen onder meer autoraces op een heel andere manier in beeld worden gebracht.

Nederland is heel innovatief op dit gebied, zegt Milo. “Er komt hier veel innovatie naar boven. Dat moet ook wel, want we werken met kleine budgetten en moeten dus heel efficient te werk gaan. Laatst was hier een Amerikaans team op bezoek en die verbaasde zich over de kleine crew die we voor virtual production gebruiken. ‘Waar is de rest van je team?’ vroegen ze.”

Kennishub

Carlos Pereira Santos, R&D Coordinator bij BUas, vertelde over de nieuwe XR Studio die de opleiding vorig jaar in gebruik heeft genomen. Inmiddels zijn daar door studenten al verschillende films gemaakt waarin veel virtual production  wordt gebruikt. “De studio ontwikkelt zich steeds meer tot een kennishub op het gebied van virtual production. Het helpt natuurlijk dat we goede banden hebben met de game community en ook partneren met Epic Games.”

AI speelt een belangrijke rol in virtual production. Laurens Vreekamp, auteur van het boek The Art of AI, gaf een aantal voorbeelden hoe snel de ontwikkelingen gaan op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zo is het – onder meer met RunwayML – al mogelijk om AI video te laten genereren door tekst in te typen. “Je kan dat democratisering van de media noemen”, aldus Laurens.

Workshops Virtual Production

IRON Films en Breda University of Applied Sciences (BUas) bieden een workshop aan over Virtual Production met LED Volumes in Breda. Deze training is bedoeld voor mediaprofessionals met weinig tot geen ervaring in Virtual Production, maar die geïnteresseerd zijn in het voorbereiden en ervaren van een Virtual Production-shoot. Meer informatie? Klik dan hier.

Bekijk hier de gehele video van het Cross Media Café: Virtual Production