10 april 2020
Kunstmatige intelligentie Data

Welk nummer van het AI Songfestival is jouw favoriet?

AI Songfestival © VPRO
Laatste update: 10 apr '20 - 10:10

De lijnen zijn open! Dertien teams probeerden met behulp van kunstmatige intelligentie een ultieme Songfestival-hit te genereren. Hiervoor hebben computers van teams uit heel Europa en Australië de afgelopen weken overuren gedraaid. Deze liedjes kun je vanaf vandaag luisteren en beoordelen.

Kan AI helpen om net zo’n catchy en succesvol liedje te componeren als Duncan Laurence vorig jaar deed?

Alles komt voorbij: powerballads, activistische songteksten, liedjes waarbij een glitterkanon niet zou misstaan en natuurlijk ontbreekt ook bij het AI Songfestival die ene metal-inzending niet. Eén van de teams heeft het algoritme zelfs getraind op dierengeluiden.

AI-Songfestival nummers beoordelen

Vanaf vandaag kun je op deze website de verschillende liedjes luisteren en beoordelen. Dit doe je aan de hand van vier criteria: liedje, songtekst, originaliteit en het Songfestival-gehalte. Het publiek bepaalt voor 50 procent de uitslag. Daarnaast worden alle inzendingen op inzet van kunstmatige intelligentie beoordeeld door een panel van AI-experts.  Deze punten tellen voor de andere 50 procent. Stemmen kan tot 10 mei 2020. Op 12 mei 2020 maken ze de winnaar bekend.

YouTube-serie over AI en muziek

Het AI Songfestival is een project dat de creatieve mogelijkheden van AI onderzoekt en de impact daarvan op muziekliefhebbers. In het verlengde van het AI Songfestival maakt de VPRO een YouTube serie over AI en muziek. In de serie volg je één van de Nederlandse teams, met onder andere Willie Wartaal, in hun proces.

De vijf afleveringen, die vanaf vrijdag 10 april op het YouTube-kanaal van 3FM worden gedeeld, verkennen de verschillende aspecten van AI. Zo komen de volgende thema’s langs: de ingrediënten voor de ultieme hit, het zoeken naar manieren om een computer zelfstandig een catchy melodie te laten componeren en een machine een songtekst laten schrijven.

Janne Spijkervet en Willie Wartaal, deelnemers van één van de Nederlandse teams © VPRO
Janne Spijkervet en Willie Wartaal, deelnemers van één van de Nederlandse teams © VPRO

Het AI Songfestival is georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie. De European Broadcasting Union (EBU) is voting supervisor.