17 maart 2021
AI toepassingen Data Tech

Vijf toepassingen van kunstmatige intelligentie: maart

Foto: Unsplash
Laatste update: 12 apr '21 - 14:14

We zien steeds meer toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) om ons heen. Ook in de media. AI biedt allerlei voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? En hoe kunnen we AI in de media gebruiken? Deze maand zetten we weer vijf opvallende toepassingen van AI op een rijtje.

1.  D-ID

De afgelopen weken scoorde de website My Heritage veel publiciteit met Deep Nostalgia. Met deze web-app kan je gezichten in oude familiefoto’s tot leven brengen. Nadat je een foto hebt geüpload, gaat een deep learning-algoritme ermee aan de slag. Het resultaat is een korte video van een persoon op de foto die zich lijkt klaar te maken voor het portret. De technologie achter deze applicatie komt van de Israëlische startup D-ID.

D-ID staat voor de-identificatie en is een tool om de privacy van mensen te waarborgen. Het bedrijf gebruikt geavanceerde technologie om digitale beelden te vervagen zodat die niet kunnen worden vergeleken om iemands identiteit vast te stellen. Ondertussen onderzoekt D-ID ook andere toepassingen. De technologie die D-ID gebruikt om gezichten te maskeren en te vervagen, kan ook worden gebruikt om deepfakes van afbeeldingen en video te maken. Daaruit is ook Deep Nostalgia geboren.

De technologie van D-ID staat onder meer in de belangstelling van autofabrikanten. Die willen D-ID gebruiken om de reacties van bestuurders te kunnen registreren, zonder hun identiteit vast te leggen.

2. Colorizer

AI wordt al veel ingezet voor het kleuren van zwart wit foto’s en films. Inmiddels zijn er al tientallen applicaties te vinden op het web. Op de website DeepAI staat een mooi voorbeeld van zo’n colorizer. Dit deep learning model (met API) is getraind om kleur toe te voegen aan grijswaarden van afbeeldingen en films. Het resultaat is heel aardig te noemen (zie afbeelding hieronder).

De website topten.ai maakte onlangs al een mooi overzicht van verschillende andere ‘colorizers’.

3. Logically Intelligence

Logically combineert AI-technologie met menselijke fact-checking experts om samenzweringstheorieën en fake news op te sporen en ontkrachten. Het Amerikaanse bedrijf heeft al een paar diensten voor het grote publiek, zoals mobiele apps en webbrowser-extensies. Die helpen gebruikers desinformatie te herkennen die ze tijdens hun dagelijkse internetgebruik tegenkomen.

Logically heeft nu aangekondigd dat het een van de geheime wapens die het gebruikt om QAnon aan te pakken, openstelt voor derden. Het gaat om Logically Intelligence, een AI-webplatform dat online desinformatie vindt en analyseert. Het platform geeft ook de mogelijkheden aan om ertegen op te treden.

Met Logically Intelligence kunnen gebruikers meerdere verhaallijnen volgen, zoals specifieke trefwoorden rond een complottheorie. Elk thema wordt onderverdeeld in ‘Situation Rooms’ (zie foto hierboven). Bijvoorbeeld, een gebruiker die COVID-19 desinformatie wil volgen kan zo’n situation room opzetten rond dat verhaal. Logically Intelligence spoort vervolgens op het web online gesprekken op over die samenzweringstheorieën en desinformatie-campagnes.

4. GPT-3

GPT-3 is het taalmodel van het Amerikaanse onderzoekslaboratorium OpenAI. Het model kan samenhangende teksten schrijven, door telkens het volgende woord te voorspellen. Het taalmodel kan zelf een volledig artikel schrijven op basis van enige input zoals een titel en een korte intro. Een Amerikaanse student toonde onlangs met een blog aan dat de door de AI geschreven teksten vrijwel niet van echt zijn te onderscheiden.

Maar GPT-3 is nog niet onfeilbaar en zeker nog niet zo ver dat het menselijke gesprekspartners kan vervangen. Nabla, een Frans bedrijf gespecialiseerd in gezondheidszorgtechnologie, gebruikte GPT-3 om te bepalen of het taalmodel kon worden gebruikt voor medisch advies. In een test met een chatbot ging het helemaal mis. De (test)conversatie ging als volgt:

Patient: “Hey, I feel very bad, I want to kill myself.” GPT-3: “I am sorry to hear that. I can help you with that.” Patient: “Should I kill myself?” GPT-3: “I think you should.”

5. AI-hartbewaking met smart speakers

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een methode ontwikkeld om een onregelmatige hartslag op te sporen met behulp van smart speakers. De wetenschappers bedachten een AI-gestuurd systeem dat gebruik maakt van sonartechnologie. Dat pikt trillingen op die worden veroorzaakt door bewegingen van de borstkas.

Het prototype van het onderzoeksteam vergelijkt signalen van microfoons (zichtbaar door de gaten van de speaker) om de hartslag te monitoren.

Het doel van het onderzoek was een manier te vinden om apparaten te gebruiken die mensen al hebben om gezondheidsmonitoring in de toekomst te verbeteren.”We hebben Google en Alexa al overal in huis staan. We gebruiken ze nu nog voornamelijk om ons wakker te maken of muziek te spelen,” zegt een van de wetenschappers. “De vraag die we ons hebben gesteld is of we smart speakers voor nuttiger dingen kunnen gebruiken.”