28 maart 2019
immersive media XR-lab Content

Een lab voor de media van de toekomst gestart op het Media Park

Laatste update: 15 mei '19 - 12:12

Sinds kort zit XR-lab bij ons in de vleugel in het Mediacentrum. Wij zijn als sinds de oprichting in 2017 betrokken bij deze publiek private samenwerking. In XR-lab werken onderwijs, bedrijven en overheidsinstellingen aan manieren om het beroepsonderwijs sneller en beter te laten inspelen op de veranderende AV/ICT-markt.

Dit onderwijs- en innovatielab voor media van de toekomst start met vijf gamedevelopment studenten die komend halfjaar stagelopen en werken aan innovatieve mediaprojecten van o.a. AVROTROS en Fremantle Media. Finus Tromp, Hoofd Interactieve Media bij AVROTROS, is blij met de komst van XR-lab naar het Media Park. “Jongeren zijn een belangrijke doelgroep die steeds minder gebruik maken van de traditionele mediakanalen. Met XR lab halen we deze doelgroep in huis en werken we samen in projecten.”

Experimenteren met Extended Reality

Het lab is een hybride leeromgeving waar door middel van experimenten en het ontwikkelen van prototypen onderzoek wordt gedaan naar de nieuwe mediatechnologieën en -belevingen. Claas Hazewinkel, projectleider van XR lab: “We experimenteren, maken prototypes en testen. Onze projecten hebben altijd een immersive component. We werken bijvoorbeeld aan virtual en augmented reality projecten. Zo hebben we in een eerder project het Melkmeisje van Vermeer virtueel in 3D nagebouwd. Waardoor de bezoekers tijdens onze presentatie in het schilderij konden rondlopen.”

Stagiaire Dave is ook erg enthousiast: “Ik vind het als gamedeveloper supertof om aan meerdere projecten voor verschillende opdrachtgevers te werken. Als ik gewoon stage zou lopen bij een bedrijf zou ik waarschijnlijk veel minder zelf mogen doen terwijl ik hier met mijn team echt verantwoordelijk ben voor het resultaat. Dat is ook wel spannend maar hé, wat wil je nou?”

Dit is een eerste stap in een grotere beweging naar een community of practice rondom media van de toekomst. Kijk voor meer informatie over XR-lab op www.xr-lab.nl.