17 november 2020

Luistertips: 4 journalistieke podcasts

A microphone in a studio surrounded by equipment under the lights with a blurry background
Laatste update: 23 nov '20 - 10:10

Podcasts zijn ongekend populair in Nederland. Uit onderzoek van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) blijkt dat er maar liefst vijf miljoen Nederlanders naar podcasts luisteren. De meest beluisterde onderwerpen zijn op het gebied van nieuws, muziek en politiek. Wij hebben vier journalistieke podcasts voor je geselecteerd, die zeker het luisteren waard zijn!

NRC Vandaag

Duur: 20 minuten
Frequentie: Elke werkdag

In NRC vandaag gaat presentator Thomas Rueb in gesprek met een collega over hét verhaal van de dag. In de 20 minuten praten zij je bij over één onderwerp. De podcast bestaat sinds 2019 en er worden onderwerpen besproken zoals: MeToo in de kunstwereld, Zeehittegolven en de strijd rondom huurwoningen in Amsterdam. De podcast is elke werkdag vanaf 06:00 uur te luisteren. Wat ons aanspreekt aan deze podcast is het format: kort maar krachtig! Luister hieronder naar de aflevering over hoe de turnwereld het zwijgen doorbrak.

https://www.nrc.nl/rubriek/podcast-vandaag/

In oktober is de app NRC Audio gelanceerd. Hier vind je audiojournalistiek van NRC en door redacteuren geselecteerde podcasts van anderen.

Met Groenteman in de kast

Duur: 70 minuten
Frequentie: Wekelijks

In ‘Met Groenteman in de kast’ duikt Gijs Groenteman iedere week met een gast in de ‘illustere’ archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Hij gaat in gesprek met verschillende mediafiguren, waaronder Arjen Lubach, Leon de Winter en Soundos El Ahmadi. Het zijn gasten die hem de laatste tijd zijn opgevallen of waar hij tegenop kijkt. De gesprekken hebben geen vooraf bepaald thema. Door zijn werk als journalist en columnist merk je dat Gijs vaak naar gebeurtenissen vraagt die ingrijpend zijn geweest voor de carrière en beslissingen die de gast heeft genomen..

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcasts/serie/met-groenteman-in-de-kast/

Dr Kelder en Co en De Jortcast

Duur: 45-55 minuten
Frequentie: Wekelijks

Sinds januari 2018 presenteert Jort Kelder de podcast ‘Dr Kelder en Co’ op NPO Radio 1. Dit is een uur radiotherapie tegen hypes en hysterie. Jort deelt zijn mening en gaat in gesprek met ‘gasten van deskundig allooi’ over actualiteiten. Het programma wordt live uitgezonden vanuit VondelCS en is achteraf beschikbaar als podcast. Daarnaast komt elke maandag en donderdag De Jortcast online. Dit is een podcastserie op basis van een gesprek uit Dr Kelder en Co. Deze duurt ongeveer 20 minuten.

https://www.nporadio1.nl/dr-kelder-en-co/uitzendingen/1250199-2020-11-14

Podcast over Media

Duur: 60-70 minuten
Frequentie: Wekelijks

Bij deze podcast is het net alsof je naar twee vrienden in de kroeg luistert. In ‘Een Podcast over Media’ praten Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) over media en technologie. Volgens het tweetal wordt het Nederlandse medialandschap steeds Amerikaanser. Dus alles wat zij daar meemaken is een voorschot op wat ons in Nederland ook te wachten staat.

Meestal praten ze over nieuwe technologie, maar in de podcast ‘Onze stokpaardjes’ lieten ze hun podcastscript schrijven door kunstmatige intelligentie. Alexander en Ernst lezen slechts het script voor. Hoor jij het?

Luister hieronder podcast ‘Onze Stokpaardjes’:

https://podcastluisteren.nl/ep/Een-Podcast-over-Media-S05E19-Onze-stokpaardjes