2 oktober 2019
augmented reality Blog Data immersive media Kunstmatige intelligentie Content

Leer tekenen met behulp van augmented reality

Laatste update: 2 okt '19 - 10:10

Vele zouden willen dat ze goed konden tekenen, maar helaas beheerst niet iedereen dit talent. Gelukkig heeft SketchAR hier de ideale oplossing voor gevonden, namelijk tekenen met behulp van augmented reality (AR).

Hoe werkt het?

Weet je nog, toen je bij het tekenen vals speelde door een afbeelding over te trekken in plaats van zelf te tekenen? Nou.. Het principe is ongeveer hetzelfde, alleen maak je nu gebruik van AR! Deze tekeningen kunnen op A4 of op A5 formaat zijn, maar je kan er ook een muurschilderingen van maken. Bij het maken van een tekening vraagt de app je vier cirkels of kruisjes te tekenen (twee aan de bovenkant en twee aan de zijkant van je vel), zodat het kan herkennen waar de tekening moet komen te staan op het canvas. Op het moment dat je dit gedaan hebt, zie je de door jouw gekozen tekening verschijnen op het scherm van je apparaat. Nu is het aan jou, als tekenaar, de taak deze lijnen na te tekenen in het echt, en jezelf te ontwikkelen als kunstenaar.

De technologie achter de app

SketchAR maakt gebruik van technologieën gebaseerd op computer visie, kunstmatige intelligentie en neurale netwerken. Met de computer visie die geïntegreerd is in de app, kan een smartphone de omgeving diepgaand detecteren en het virtuele beeld over een echt oppervlak in actie kan vastleggen.
Door middel van de kunstmatige intelligentie leert de app jouw tekengewoontes zo goed mogelijk kennen. Dit is zodat de app optimaal hulp kan bieden je doelstellingen in de kunst te behalen. Ook verzameld de app data van mensen die SketchAR gebruiken, om zo goed mogelijk een virtuele schets op een echt oppervlak te kunnen plaatsen.

Hololens

De app is ook te gebruiken met de Microsoft Hololens. Dan heb je niet meer te maken met tekenen in AR, maar met tekenen in MR (mixed reality). De Hololens is een bril die virtuele objecten in de echte wereld plaatst als een hologram. Zo zie je de schets voor je zonder dat je door een smartphone of tablet hoeft te kijken. Deze schets kan je in grootte en transparantie aanpassen. Je kan hem zo groot maken als je wilt, want ook al verander je zelf van plaats blijft de tekening in dezelfde grootte op dezelfde plek staan. De ideale manier om een levensgrote muurschilderij te maken.

Hoe ziet de app eruit?

Als je de app hebt gedownload vraagt hij als eerst aan je of je links- of rechtshandig bent. Als je daar antwoord op hebt gegeven, kom je terecht in de app. Hier vind je vier tabbladen, namelijk: De school, de camera, de bibliotheek en je profiel. Ook heeft SketchAR een virtuele assistent in de vorm van een blauwe kaketoe met een sneetje brood om zijn nek (en hij maakt ook nog eens grappen).

School: In de school kan je verschillende cursussen volgen met ieder een apart thema: Van het tekenen van wagens tot het tekenen van dieren. Tevens zijn er in de school losse lessen te volgen over hoe je stap voor stap een specifiek ontwerp kan tekenen.
Camera: Bij het klikken op de camera kan je een foto uit je eigen fotobibliotheek gebruiken om deze vervolgens na te tekenen met behulp van AR.
Bibliotheek: In de bibliotheek vindt je allerlei soorten tekeningen die je na kan tekenen in de app. Je kan tekeningen onder de categorie thema´s of artiesten vinden.
Profiel: In je profiel staat je galerij waar al je gemaakte werk in terug te bewonderen is!

Waar te verkrijgen?

App Store, Google Play & Microsoft Store (voor de Hololens)

Eervolle vermeldingen

SketchAR is een app gemaakt door de nummer 1 veel belovende start-up van Litouwen 2017. Ook heeft het bedrijf een Webby Award gewonnen voor ‘Best Use of Augmented Reality 2018’.