16 oktober 2018
Blog Data

Kunstmatige intelligentie in (c)old cases

Kunstmatige intelligentie bij cold cases
Laatste update: 17 okt '18 - 7:07

Nederland telt zo’n 1.774 cold cases, waaronder meer dan duizend onopgeloste moordzaken. Cold Cases zijn onopgeloste levensdelicten (moordslag of doodslag) of zeer ernstige delicten waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar staat. Het oplossen van deze cold cases is van groot belang voor de samenleving. Nieuwe technieken zoals machine learning en kunstmatige intelligentie bieden kansen.

Op Eday Next Gen van Emerce vertelde recherchekundige en Q-teamlid Roel Wolfert over de rol van deze nieuwe technieken bij het oplossen van oude zaken. “Nabestaanden verdienen deze onzekerheid en onrechtvaardigheid niet. Ook is het niet uit te sluiten dat de dader van het misdrijf in herhaling valt.” Daarom is het volgens Roel belangrijk dat belangrijk dat deze zaken worden opgehelderd. Omdat de meeste dossiers niet gedigitaliseerd zijn gaat het nog tientallen jaren duren voordat alle forensische sporen inzichtelijk zijn.

12,7% van de dossiers van cold cases is gedigitaliseerd

We hebben in Nederland 1.774 cold cases, slechts 12,7% van deze dossiers is gedigitaliseerd. Naar inschatting liggen er nog zeker 25 miljoen pagina’s aan papierendossiers. Al deze papierendossiers zijn enorm onoverzichtelijk en tijdrovend. Want naast digitaliseren van een dossier wordt ook de forensische screening op dit moment handmatig gedaan. Hierdoor moet de politie continu afwegen aan welke onopgeloste zaak de capaciteit wordt besteed.

Nieuwe forensische technieken en/of getuigen

Per jaar worden er slechts een aantal onopgeloste zaken heropend, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze investering loont. Van deze heropende zaken wordt ongeveer 35% opgelost. Meestal worden zaken opgehelderd door nieuwe getuigen of nieuwe forensische technieken die kunnen worden ingezet. “Naast de cold-case kalender, die voornamelijk focust op getuigen, focussen we ons nu ook op de forensische kant” vertelt Roel.

Kunstmatige intelligentie als hulpmiddel

Experts hebben een systeem gebouwd dat gedigitaliseerde dossiers kan lezen en verbanden kan leggen. Hierdoor komt er een overzicht gerangschikt op dossiers die de meest kansrijke forensische sporen bevatten. Naar welke verbanden wordt er dan gekeken? Bijvoorbeeld naar DNA-bewijs, namen in de dossiers en getuigenverklaringen.

Volgens Roel zal het systeem slechts een hulpmiddel worden om te bepalen welke zaken het meest kansrijk zijn om op te lossen. “De verwachting is dat we hiermee sneller, veel meer zaken kunnen oplossen”. Cold cases zijn een mooi startpunt, maar ze hopen de technologie in de toekomst ook te kunnen inzetten voor actuele zaken.