3 april 2019
Blog growthmatters podcast Business

Ondernemers lossen het zelf op maar kunnen hulp gemeenten best gebruiken

Growthmatters radioshow
Laatste update: 28 mei '19 - 12:12

Het vinden van passende huisvesting en een goed vestigingsklimaat voor werknemers. Dat zijn zaken waarbij gemeenten startende ondernemers goed zouden kunnen helpen. Volgens Irmelin Waalkens van SolarClarity en Thijs Spooren van Vixy hadden zij die hulp best kunnen gebruiken, zeiden ze in het radioprogramma GrowthMatters op New Business Radio.

Groei

SolarClarity uit Weesp startte 10 jaar geleden en is sindsdien hard gegroeid. De onderneming heeft bijvoorbeeld nu al 80 werknemers. “Op een gegeven moment huurden we vier panden in één straat. We zaten toen ook in zo’n ‘solar coaster’, we kwamen ook helemaal niet op het idee om hiervoor bij de gemeente aan te kloppen.”

Growthmatters radioshow
Foto boven v.l.n.r. Bert Kok (GrowthMatters & Media Perspectives), Thijs Spooren (Vixy), Irmelin Waalkens (SolarClarity) en Rick van Dijk (GrowthMatters & Media Perspectives)

Thijs Spooren van Vixy uit Hilversum: “Wij hebben eigenlijk ook zelf alles opgepakt. Maar hulp bij het maken van je businessplan hadden we best kunnen gebruiken. Ook zou de gemeente best iets meer kunnen doen op het gebied van het vestigingsklimaat. Wij moeten voor onze developers concurreren met trendy bedrijven in Amsterdam als Booking.com. Dan helpt het wel als Hilversum een prettige plek kan bieden voor onze werknemers om te wonen.”

Gemeente

Het is Irmelin Waalkens ook wel een doorn in het oog dat de gemeente Weesp weinig doet aan het verduurzamen van bedrijfsgebouwen op het industrieterrein. “We zien nog teveel lege daken en slecht geïsoleerde panden. Daar zou de gemeente best wat meer aan mogen doen.”

Irmelin bezocht ook een workshop van GrowthMatters over de ‘War on Talent’, Ze vindt het goed om met collega-ondernemers te sparren over dit soort problemen. “Het is goed om even te ‘benchmarken’ en te kijken of we het goed doen of beter kunnen.” Ook Thijs Spooren is goed te spreken over de workshops van GrowthMatters. Hij was bij de workshop over ‘Scaling Up’. “Het gaf ons inzicht in de verschillende fasen die je als groeiend bedrijf meemaakt. Dat heeft ons echt geholpen.”

Podcast

Luister hieronder naar het complete interview met Irmelin Waalkens en Thijs Spooren.

GrowthMatters is elke 3e donderdag in mei, juni, september, oktober en november te beluisteren op New Business Radio tussen 16:00 en 17:00 uur. De uitzending is daarna beschikbaar als podcast op SpotifyiTunes en Soundcloud.