20 april 2021
AI toepassingen Kunstmatige intelligentie Tech Data

Top 5 toepassingen van kunstmatige intelligentie: april

Foto: Unsplash
Laatste update: 11 mei '21 - 10:10

We zien steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Ook in de media. AI biedt allerlei voordelen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Maar hoe ziet het dagelijks leven met behulp van kunstmatige intelligentie eruit? En hoe kunnen we AI in de media gebruiken? Deze maand zetten we weer vijf opvallende toepassingen van AI op een rijtje.

1. Tapes of the 27 Club

Hoe zou de popmuziek van nu klinken als de muzikanten van de ‘27 club‘ nog zouden leven? Hoe zou Amy Winehouse zich muzikaal hebben ontwikkeld als ze een andere weg was ingeslagen? Wat zou de invloed van Jimi Hendrix zijn geweest? De website ‘Lost Tapes of the 27 Club‘ probeert daar een antwoord op te geven. Op de site zijn nummers te horen die zijn gemaakt door kunstmatige intelligentie, in de stijl van de overleden popiconen.

Voor het Lost Tapes-project zette Magenta (AI van Google) de liedjes van de artiesten om naar MIDI-bestanden. Die zetten toonhoogte en ritme om in digitale code waarmee je een synthesizer kan voeden. Vervolgens werden de notenkeuzes van elke artiest, de ritmische eigenaardigheden en de voorkeuren voor harmonie ion kaart gebracht. Daarmee creëerde de AI nieuwe muziek.

Daarna was er ook menselijke inbreng nodig. Zo moesten 30 songs die in de computer werden ingevoerd, worden uitgesplitst in verschillende delen van het arrangement. Het hele proces ging niet altijd van een leien dakje. Zo gaf Kurt Cobain’s ongestructureerde gitaarspel Magenta flinke problemen. De AI produceerde meestal een muur van vervorming in plaats van iets dat leek op zijn kenmerkende melodieën. Hieronder kan je naar het uiteindelijke resultaat luisteren.

Lost Tapes of the 27 Club is opgezet door Over the Bridge. Die organisatie in Toronto (Canada) probeert artiesten met psychische problemen te helpen.

2. Vocalis

Vocalis gebruikt AI om alleen via iemands stem te kunnen detecteren of die persoon besmet is met COVID-19. Het Israëlische bedrijf heeft daarvoor een app ontwikkeld die met meer dan 80% zekerheid kan zeggen of iemand Corona heeft.

Vocalis verzamelt een heleboel gegevens over de stem van een persoon. Het heeft technologie ontwikkeld die meer dan 500 kenmerken van mogelijke ziektes identificeert op basis van analyse van die data. Het algoritme maakt van die data-analyse een spectrogram waarmee het mogelijke ziekten kan diagnosticeren.

In februari deed Vocalis een proef met 2.000 mensen in Mumbai in India. Daaruit bleek dat de app met een nauwkeurigheid van 81,2% COID kon opsporen. Zelfs bij mensen die helemaal nog geen symptomen hadden.

3. Project Debater

De studie van de kunst van debatteren gaat terug tot de oude Grieken. Het strekt van disciplines als theoretische filosofie tot computationele lexicologie. Het ontwikkelen van computersystemen die argumenten in taal kunnen herkennen, is een van de grootste uitdagingen op het gebied van AI. Op dit gebied is veel vooruitgang geboekt met Project Debater, blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het blad Nature. Het project is gebaseerd op de technologie van IBM Watson.

Computationele argumentatietechnologie is een opkomend gebied in AI-onderzoek. Het bouwen van een debatsysteem vereist de gelijktijdige toepassing van taalbegrip en taalgeneratie. Dat is veelal onontgonnen terrein.

IBM heeft nu de architectuur vrijgegeven van zijn debattechnologie. Project Debater heeft vier hoofdmodules:

  • Argument mining: deze module spoort specifieke argumenten en tegenargumenten op die relevant zijn voor een stelling in een lange tekst
  • Knowledge Base: deze bevat argumenten, tegenargumenten en andere teksten die relevant zijn voor debatten
  • Weerlegging van argumenten: deze module genereert potentiële reacties op het feitelijke betoog van de ‘tegenstander’ door het te matchen met tegenargumenten uit de hierboven genoemde modules
  • Debat constructie: deze module selecteert gebruikte ideeën en rangschikt ze tot een samenhangend verhaal

Nederlandse wetenschappers zijn nog niet helemaal onder de indruk van Project Debater. In de NRC zeggen hoogleraren Henry Prakken en Kees van Deemter de boordeling van de prestaties in het artikel in Nature nogal algemeen te vinden. Prakken denkt wel dat Project Debater interessant kan zijn voor juridische toepassingen. Advocaten zouden het systeem bijvoorbeeld kunnen gebruiken om zwakke punten in hun betoog te vinden.

4. Adobe Super Resolution

Adobe gebruikt AI om de resolutie van foto’s enorm te vergroten zonder kwaliteitsverlies. Een foto van 10 megapixels kan met Super Resolution makkelijk worden omgezet naar een foto van maar liefst 40 megapixels.

Adobe trainde de AI met meer dan een miljoen sets van lage- en hoge-resolutie foto’s. Daarbij ging het om bloemen, bomen, stofpatronen, dakbedekking en andere objecten. Het AI-model vergelijkt de hoge-resolutie samples met de lage-resolutie. Vervolgens weet het welke pixels moeten worden aangepast en toegevoegd om het formaat van de foto aan te passen.

Super Resolution is nu alleen nog beschikbaar in de plugin Camera Raw. Maar het komt binnenkort ook voor Lightroom en Lightroom Classic.

5. Schoonheid uit Finland

Een team wetenschappers uit Finland heeft een algoritme ontwikkeld waarmee ze nauwkeurig kunnen voorspellen wie we aantrekkelijk vinden. Het AI-model kan zelfs een uniek portret genereren van die persoon met een nauwkeurigheid van 83%, blijkt uit hun wetenschappelijk artikel.

Tuukka Ruotsalo van de Universiteit van Helsinki noemt  het onderzoek baanbrekend. De onderzoekers gebruikten hersenreacties als interactieve feedback voor een neuraal netwerk waarop de AI is gebaseerd. Dat is volgens Ruotsalo uniek. “Veel mensen hebben verschillende ideeën over wat aantrekkelijk of onaantrekkelijk is”,  zegt Ruotsalo. “Een AI-model dat alleen naar een foto kijkt, kan nooit echt begrijpen wat we aantrekkelijk of onaantrekkelijk vinden.”

Om echt te begrijpen wat je aantrekkelijk maakt voor de één en onaantrekkelijk voor de ander, onderzochten de onderzoekers de neuronen die deze biologische reactie op gang brengen. Voor het onderzoek werd de hersenactiviteit gemeten van 30 proefpersonen.

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Bekijk hieronder een aantal eerdere edities: