24 augustus 2016
nieuws Content

Beeld en Geluid presenteert eerste tentoonstelling over YouTube ter wereld

Laatste update: 6 jul '18 - 13:13

Beeld en Geluid presenteert eerste tentoonstelling over YouTube ter wereld
YouTubers Gio, La Melanie en De Latooys trappen Let’s YouTube af met themamaand ‘Your Life’

HILVERSUM – Vanaf 7 oktober 2016 presenteert Beeld en Geluid Let’s YouTube, de eerste tentoonstelling ter wereld over het grootste online videoplatform. In wisselende maandelijkse thema’s ontdekt de Nederlandse bezoeker de impact van YouTube op zijn leven. Tijdens de eerste themamaand Your Life staan vloggen en het delen van je leven op YouTube centraal in de programmering. YouTubers Giovanni (Gio), Melanie (La Melanie) en hun ouders Louise en Marcel Latooy (De Latooys) selecteren als gastcurators de beste YouTube-video’s in de tentoonstelling en komen op bezoek voor meet and greets.

Het YouTuber-gezin kondigde de tentoonstelling en de themamaand Your Life vandaag aan op het kanaal van Gio en in een Q&A op Beeld en Geluid vlogs.

Impact van YouTube
Het medialandschap is in de afgelopen tien jaar snel veranderd: video kijken kan waar en wanneer men maar wil, iedereen kan zelf makkelijker dan ooit content produceren en YouTube is het grootste online videoplatform geworden. Deze ontwikkelingen zijn de aanleiding voor Let’s YouTube: in samenwerking met YouTube en de YouTubers van dit moment presenteert Beeld en Geluid een interactieve tentoonstelling waarin bezoekers de impact van YouTube op hun leven ontdekken.

In Let’s YouTube gaan bezoekers zelf aan de slag: ze testen hun kennis en inzicht over de effecten van YouTube om punten te scoren, waarmee ze de YouTube Rooms kunnen unlocken. In de Rooms stappen ze in de schoenen van de Creators door een video te maken en te uploaden naar de Upload Bar. Daar is de zelf gemaakte video en die van andere bezoekers op een groot scherm terug te zien. De tentoonstelling belicht ook de korte maar turbulente ontwikkeling van YouTube in het veranderde medialandschap en de opkomst van de Creator, de eigentijdse opvolger van de amateurfilmer.

Maandelijks thema
Elke maand wisselt het thema van Let’s YouTube. Na Your Life komen thema’s als gaming, beauty, muziek en journalistiek in de volgende acht maanden aan bod. Ieder thema heeft zijn eigen ambassadeur: een YouTuber of ander bekend persoon, die zijn of haar visie op het thema toont door video’s in een gedeelte van de tentoonstelling te selecteren. Rond de thema’s organiseert Beeld en Geluid evenementen, zoals masterclasses, workshops en meet and greets met bekende YouTubers.

YouTuber-gezin
Voor het eerste thema Your Life zijn Giovanni, Melanie, Louise en Marcel Latooy de ambassadeurs. Deze YouTubers publiceren op hun kanalen dagelijks tot wekelijks video’s over hun belevenissen, doen Q&A’s en challenges, en weten als geen ander hoe het is om je leven online te delen. De video’s op hun kanalen zijn in totaal al bijna 110 miljoen keer bekeken.

Programma oktober: Let’s YouTube Your Life

zondag 9 en 30 oktober – Meet and greet met Gio, La Melanie en De Latooys | Powered by Samsung
Bezoekers ontmoeten de beroemde YouTubers en krijgen de kans om met ze op de foto te gaan, een handtekening te krijgen en misschien zelfs een shoutout te geven in een vlog van de Creators.

donderdag 20 oktober – YouTube Creator Academy
Hoe worden YouTube-kanalen zo populair? In deze masterclass, gehost door YouTube, worden 10 basisprincipes van succesvolle Creators uit de doeken gedaan.

vrijdag 21 oktober – Workshop met BNNVARA-presentator en YouTuber Gwen van Poorten
Gwen presenteert o.a. bij Spuiten & Slikken, 3 Op Reis en Spuiten & Slikken op Reis. Daarnaast publiceert ze wekelijks video’s op haar YouTube-kanaal. In de workshop geeft ze tips en tricks voor het presenteren van je eigen video’s.

Het actuele programma, meer info en tickets komen beschikbaar op beeldengeluid.nl/letsyoutube.
Voor alle evenementen wordt de reguliere ticketprijs van het museum gehanteerd. Toegang tot de tentoonstelling en de vaste museumopstelling, de Beeld en Geluid experience, is inbegrepen.

De tentoonstelling Let’s YouTube is te bezoeken van vrijdag 7 oktober tot en met zondag 9 juli 2017.
Let’s YouTube wordt gerealiseerd dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. Als partner van Beeld en Geluid maakt Samsung Let’s YouTube mede mogelijk.

Let’s YouTube
7 oktober 2016 t/m 9 juli 2017
Beeld en Geluid, Hilversum

Themamaand Your Life
7 oktober t/m 4 november 2016