29 juli 2021

Deelnemer Karim over annotatiepilot: ‘Dit project geeft mij de ruimte om me in mijn eigen tempo te ontwikkelen’

Laatste update: 29 jul '21 - 15:15

Media Perspectives, RTLNPO en Beeld en Geluid zijn een proefproject begonnen om de ontwikkeling van AI in de mediasector te stimuleren. Tien werkzoekenden zijn bezig met het labelen van videomateriaal, zodat deze content geschikt is voor het trainen van AI-modellen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, dus wij zochten de deelnemers op om te vragen hoe ze het traject ervaren.

Karim is 26 jaar en heeft twee Mbo-opleidingen gedaan: ICT en Administratie. Hij heeft autisme, waardoor het moeilijk voor hem is om zich lang te concentreren. Het annotatieproject is een mooie kans voor hem om in een werkritme te komen.

Hoe ben je bij dit project terechtgekomen?

Na mijn studie Administratie, kwam ik erachter dat dit vakgebied helemaal niet bij me paste. Daarnaast was ik ook nog niet klaar om aan het werk te gaan. Daarom ben ik doorgegaan met de opleiding ICT, dat vond ik wel heel erg leuk.

Helaas kreeg ik vlak voor mijn examens ineens een dip, waardoor het leren heel lastig was. Na hard werken heb ik mijn examens uiteindelijk wel gehaald en kwam dit project op mijn pad.

Wat vind je van de werkzaamheden?

Door mijn ICT-achtergrond had ik al kennis van AI, wat ik heel interessant vind. De werkzaamheden zelf zijn vrij eenvoudig, maar ik weet dat ik het doe om verder te komen. Ik heb maanden thuisgezeten en dan heb je eigenlijk geen dagindeling. Het was daarom best moeilijk voor me om weer ergens mee te starten. Maar voelt heel goed om weer bezig te zijn. Vooral het ritme wat ik nu krijg is echt heel erg belangrijk voor me, daarin heb ik ook al stappen gemaakt. Ik begon met het werken van twee dagdelen en heb het nu al opgebouwd naar vier.

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Ik leer hier vooral om door te zetten. Ook al vind ik het soms moeilijk en heb ik op het punt gestaan om af te haken, ik blijf toch volhouden. Ik ben ook echt gemotiveerd om door te gaan. Mijn huidige doel is het opbouwen van de dagen. Dus echt in staat zijn om het vol te houden om 4 dagdelen te werken. Sinds een aantal weken lukt dit ook goed. Na gesprekken met Edwin (werkbegeleider) heb ik ook geleerd dat ik beter kleine stapjes kan nemen, in plaats van meteen gigantische stappen te willen zetten. Het is fijn dat dit project daar ook de ruimte voor geeft.

Wat voor soort baan of functie zou je het liefste willen?

Ik hou ervan om met hardware te werken en te knutselen met computers. Een volgende stap voor mij zou bijvoorbeeld bij een helpdesk kunnen zijn. Als collega’s hier bij ons op kantoor technische problemen hebben en ik hoor ze daarover klagen, dan weet ik vaak de oplossing al. In zo’n functie wil ik dan wel het liefste op de achtergrond blijven. Ik ben heel snel geprikkeld, dus het contact met klanten is wat moeilijker voor mij. Dat geeft mij stress. Dus geen klantcontact, maar achter de schermen de problemen oplossen. Ik ben heel gemotiveerd om straks ergens aan de slag te kunnen gaan!

Meer informatie?

Wil je in contact komen met Karim, of wil je meer informatie of dit project? Stuur dan een e-mail naar projectleider Muriël Serrurier Schepper:

muriel.serrurierschepper@mediaperspectives.nl.