3 april 2018
Blog Fieldlab Virtual Worlds immersive media Content

Erfgoedinstellingen en VR/AR/MR-makers pitchen

Laatste update: 14 jun '18 - 12:12

Op 26 maart jl. heeft CLICKNL een tweede call voor projecten rondom erfgoed en Virtual-, Augmented-, Mixed Reality gelanceerd. Daarom organiseerden de partners Media Perspectives, Beeld en Geluid en het Meertens Instituut een speciale bijeenkomst voor erfgoedinstellingen en VR/AR/MR-makers. Tijdens de meetup kwamen de partijen samen om de mogelijkheden voor projecten te verkennen. Ruim 20 erfgoedinstellingen en VR/AR/MR-makers hebben zich aangemeld voor een pitch.

Naast het verkennen van mogelijkheden voor nieuwe projecten was er ook aandacht voor de winnaars van de eerste call. De in oktober gehonoreerde projecten ‘Time Windows’ en ‘Rembrandt Privé’ presenteerden hun voortgang.

Winnaars eerste call Fieldlab Virtual Worlds

Rembrandt Privé
In het kader van het Rembrandtjaar in 2019, het 350ste sterfjaar van de grote meester, gaan Synergique en Stadsarchief Amsterdam een tentoonstelling maken over het privéleven van Rembrandt. Ludger Smit, hoofd presentatie bij Stadsarchief Amsterdam, vertelt dat originele stukken en werken door middel van Augmented Reality worden voorzien van visuele context. Bezoekers kunnen met een iPad o.a. hertaalde archiefstukken bekijken en ook zijn er stukken bij elkaar gebracht die nog nooit ieder samen gezien zijn. De expositie opent in november.

Time Windows
Marc van Hasselt is medeoprichter van Novitas Heritage. Zij richten zich op het verbinden van erfgoedinstellingen en musea aan nieuwe presentatie- en belevingstechnieken. Bij het project ‘Time Windows’ gaat het letterlijk om doorkijkjes naar het verleden. In pop-up escape games zullen spelelementen in de fysieke ruimte worden gekoppeld aan puzzels in een virtuele ruimte. Marc vertelt dat Homo ludens, de spelende mens, het uitgangspunt is. Er draait momenteel een pilot, deze is nu in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden te zien.

1 minuut voor erfgoedinstellingen en VR/AR/MR-makers

Tijdens de meetup presenteerden VR/AR/MR-makers zich en deelden erfgoedinstellingen hun droomwens t.a.v. VR/AR/MR-toepassingen in hun instelling. Hieronder een overzicht van de erfgoedinstellingen en VR/AR/MR-makers die hebben gepitcht.

Erfgoedinstellingen
Tjarda de Haan van Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
Elles van Vegchel en Bea Nieuwenhuis van het TextielMuseum
Lotte Wilms van de Koninklijke bibliotheek van Nederland
Susan Leclercq van Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
Wendy Presser en Mariska Sturkenboom van Dedicon
Mieke Krijger van het Jordaanmuseum

VR/AR/MR-makers
Alfred Mareille van Zeezeilen
Rudolf Romero van Alkonost Development
Stephan van der Feest van Virtual Play
Brechtje Smidt van VR Explorers
Henri Smeets van c360.nl
Raymond van Ophoven van VRPodia
Jessica de Wal van Virtual Fantastic
Roelof de Vries van Skeye BV
Paul Melis van SURFsara
Rudi Nieuwenhuis van Thing.nl
Elvin Dechesne van Ordina
Detlef la Grand van VRMaster
Ramon Verberne van Hammersmith Hardmen Media
Demien Albers van Studio APVIS
Don Blaauw van No More Mondays
Wieke Schrakamp van IJsfontein

 

Tweede call voor Fieldlab Virtual Worlds

De meetup werd georganiseerd zodat partijen de mogelijkheden voor projecten kunnen verkennen. De tweede call van Fieldlab Virtual Worlds is open van 26 april t/m 15 mei 2018.  In de tweede call worden 3 projecten gehonoreerd. Voor elk project is €10.000 beschikbaar voor private partijen (VR/AR/MR-makers). De aanvraag wordt ingediend door een erfgoedinstelling in samenwerking met een VR/AR/MR-maker. De voorselectie van proposals vind plaats in de Coördinatiegroep FieldLab Virtual Worlds. De daaruit gekozen projecten worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Deze zal bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende erfgoedinstellingen samen met vertegenwoordigers uit de VR wereld. Begin juni 2018 worden de definitieve gehonoreerde projecten bekend gemaakt. Lees hier verder.

Tweede meeetup Fieldlab Virtual Worlds