18 december 2020
young media professionals Content Talent

Sophie Ketels (23) van IDTV: “Onthoud hoe belangrijk netwerken in de mediawereld is!”

Laatste update: 21 dec '20 - 9:09

Sophie Ketels (23) is junior redacteur bij IDTV. In haar prille carrière heeft ze al verschillende functies gehad bij meerdere mediabedrijven. Als veertienjarige had ze een beauty- en fashionblog en verdiende ze al een leuk zakcentje met haar hobby. Voor de Young Media Professionals Community vroegen wij Sophie naar haar werk als redacteur, hoe haar werkdag er uitziet en welk advies zij wil meegeven aan andere young media professionals.

Zakcentje door eigen blog

Als kind was Sophie al heel creatief en op de middelbare school ging ze naar een speciale kunstklas. Ook startte ze haar eigen blog. Sophie: “In het begin over fashion en beauty, maar naarmate ik ouder werd ging het meer over lifestyle, fotografie en columns. Ik verdiende er een leuk zakcentje mee.”

Nadat Sophie haar VWO had afgerond, twijfelde ze over de vervolgopleiding die ze moest kiezen. Ze was bang dat ze bij een universitaire studie haar creativiteit minder goed kwijt zou kunnen, dan bij een HBO-opleiding en koos daarom bewust voor het laatste.  Ze heeft het verkorte studietraject International Media and Entertainment Management aan de Breda University of Applied Sciences gevolgd.

Niet stilgezeten

Op dit moment is Sophie werkzaam bij IDTV waar ze een kindertelevisieprogramma maakt. Sophie: “Mijn werkzaamheden zijn de casting van de gezinnen, het schrijven van draaiboeken en de begeleiding van de gezinnen op de draaidagen zelf.” Daarnaast stuurt ze de presentator aan waar nodig en zorgt ze ervoor dat het verhaal inhoudelijk klopt. De werkzaamheden verschillen per week vertelt ze: “Soms ben ik een hele dag aan het draaien. We starten om 10.30 uur en zijn rond 19.30 uur klaar. De andere dagen werk ik op kantoor, heb ik gesprekken met gezinnen en bereid ik de draaidagen voor.”

“Je kan echt een verschil maken door naar mensen om te kijken.”

In de 2,5 jaar dat Sophie fulltime werkzaam is in de televisie-industrie heeft ze al veel verschillende functies gehad. Sophie: “Na het behalen van mijn diploma heb ik een aantal maanden postproductie planning gedaan bij Skyhigh TV.” Vervolgens is ze als researcher aangenomen voor verschillende programma’s bij Kale Jakhals Producties, het productiebedrijf van Beau van Erven Dorens. Naast researchwerkzaamheden heeft Sophie ook productiewerkzaamheden verricht. Sophie: “Uiteindelijk ben ik meer de redactie kant op gegaan en heb ik een jaar lang als redacteur aan een reality-serie gewerkt.”

Trots op bijdrage

De projecten waar ze het meest trots op is zijn van Kale Jakhals producties: Caveman, Beau en de Veteranen, De Sleutel en Geraldine en de Vrouwen. Sophie: “Mijn functies bij deze programma’s waren nogal verschillend; bij het ene project was ik meer betrokken dan bij het andere, maar ik heb van dichtbij meegemaakt hoe veel je bereikt met het geven van simpelweg aandacht aan mensen en oprecht naar ze te luisteren.” Sterker nog, het heeft haar denkwijze over de maatschappij veranderd: “De manier waarop deze programma’s zijn gemaakt is zo integer en ik ben trots dat ik daar ook mijn bijdrage aan heb mogen leveren.”

“Ontdek en kom er lekker achter wat je het leukste vindt en waar je goed in bent, ook ná het behalen van je diploma”

Als Sophie haar carrièrepad opnieuw zou mogen bewandelen, dan zou ze niks veranderen: “Ik geloof erin dat dingen lopen hoe ze moeten lopen. Ik had het zeker opnieuw gedaan, inclusief alle minder leuke dingen, daardoor ben ik nu wel wie ik ben. Lekker cliché misschien, maar wel de waarheid.”

Op dit moment heeft ze nog geen (nieuwe) ambities. Sophie: ”Mijn vriend vroeg laatst wel aan mij: “Moet jij niet als verslaggever bij het jeugdjournaal aan de slag?” Dat lijkt me wel een leuk idee, dus wie weet, misschien sta ik over een aantal jaar wel met een microfoon in mijn hand.”

 Advies

Tot slot wil Sophie de lezers nog een aantal dingen meegeven: “Geef jezelf de tijd om te ontdekken wat je leuk vindt. Ik hoor regelmatig van recruiters: “ik zie veel functies op je CV staan, weet je niet wat je wil?” Het klopt dat er veel functies op mijn CV staan, maar dit komt omdat ik nieuwsgierig ben en veel wil leren. Ontdek en kom er lekker achter wat je het leukste vindt en waar je goed in bent, ook ná het behalen van je diploma.”

“Weet dat je harde werken wordt beloond, misschien gevoelsmatig niet gelijk, maar op den duur wel en vergeet niet hoe waardevol de mensen, je collega’s, om je heen zijn. Aan een oud-collega heb ik nu mijn baan bij IDTV te danken.

Maar het allerbelangrijkste: geniet! Kijk terug op alle mooie dingen die je hebt mogen doen, de velen onderwerpen waar je over hebt geleerd, de bijzondere mensen die je hebt ontmoet en de vriendschappen die je aan dit intensieve werk hebt overgehouden.”

Young Media Professionals community

Voor de Young Media Professionals community interviewen wij elke maand een YMP. Bekijk hieronder eerdere edities. Wil je als eerste horen over de nieuwste vacatures, trends, tips en ontwikkelingen in de mediabranche? Word dan lid van onze YMP community op LinkedIn! Wil je een maandelijkse samenvatting van de hoogtepunten en exclusieve kortingen? Meld je aan voor de YMP-nieuwsbrief.