28 november 2017
Blog Content

Een Virtual Reality tijdreis terug naar de Gouden Eeuw

Laatste update: 18 mei '18 - 13:13

Op 14 december 2017 lanceert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een spectaculaire Virtual Reality tijdreis getiteld ‘Dare to Discover – a VR Journey’. De Virtual Reality tijdreis, te zien aan boord van het VOC-schip ‘Amsterdam’, voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw.

Teaser Dare to Discover – A VR journey from Het Scheepvaartmuseum on Vimeo.

Bedrijvigheid in de Gouden Eeuw

Tijdens de VR Journey bevindt de bezoeker zich midden in de haven van het 17e-eeuwse Amsterdam. Tijdens de reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven. De bezoeker is getuige van een aantal gebeurtenissen, zoals het ontstaan van de indrukwekkende werf en het Zeemagazijn -het huidige museum- en de bouw en de te waterlating van een oorlogsschip. Bezoekers zijn zelfs aanwezig bij een afscheidsmoment op de kade, waar bemanning wordt ingescheept bij de VOC.

Het uitgangspunt voor Dare to Discover is het meesterwerk ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn te Amsterdam’, van Reinier Nooms uit 1664. Dit schilderij toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum. De oplettende kijker herkent in de VR Journey een tekenende Nooms in een bootje. Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17de eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman aan zijn vele zeereizen.

Reinier Nooms - Gezichten op het IJ en 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam

De VR in Het Scheepvaartmuseum is een sociale beleving. Bezoekers hebben geen koptelefoon op en horen surround geluiden van de bedrijvigheid in de haven. Tickets voor de VR zijn vanaf begin december online te reserveren en verkrijgbaar bij de kassa.