7 mei 2020

AI Songfestival livestream op dinsdag 12 mei 2020

Laatste update: 7 mei '20 - 17:17

Na dinsdag weten we het eindelijk: de winnaar van het AI Songfestival! Dertien teams probeerden met behulp van kunstmatige intelligentie een ultieme Songfestival-hit te genereren. Alles komt voorbij: powerballads, activistische songteksten, liedjes waarbij een glitterkanon niet zou misstaan en natuurlijk ontbreekt ook bij het AI Songfestival die ene metal-inzending niet. Maar wie krijgt douze points en wint het AI Songfestival 2020?

Op YouTube.com/vpro is er aanstaande dinsdag van 20:30-21:00 uur een feestelijke livestream. Daar is de onthulling van het beste liedje volgens het publiek en de AI-experts.

De host van de avond is de Belgische comedian en nerd Lieven Scheire, die altijd al de wens had om het Eurovisie Songfestival te presenteren. De publiekspunten worden uitgedeeld door Emma Wortelboer. Namens de jury zal componist en AI-onderzoeker Vincent Koops de punten verdelen. De dertien deelnemende teams zijn erbij via een live verbinding in een digitale greenroom.

Stemmen op jouw favoriete AI nummer?

Stemmen kan tot en met 10 mei. Op deze website kun je de verschillende liedjes luisteren en beoordelen. Dit doe je aan de hand van vier criteria: liedje, songtekst, originaliteit en het Songfestival-gehalte. Het publiek bepaalt voor 50 procent de uitslag. Daarnaast worden alle inzendingen op inzet van kunstmatige intelligentie beoordeeld door een panel van AI-experts.  Deze punten tellen voor de andere 50 procent

YouTube-serie over AI en muziek

Het AI Songfestival is een project dat de creatieve mogelijkheden van AI onderzoekt en de impact daarvan op muziekliefhebbers. In het verlengde van het AI Songfestival maakt de VPRO een YouTube serie over AI en muziek. In de serie volg je één van de Nederlandse teams, met onder andere Willie Wartaal, in hun proces.

De vijf afleveringen, die vanaf vrijdag 10 april op het YouTube-kanaal van 3FM worden gedeeld, verkennen de verschillende aspecten van AI. Zo komen de volgende thema’s langs: de ingrediënten voor de ultieme hit, het zoeken naar manieren om een computer zelfstandig een catchy melodie te laten componeren en een machine een songtekst laten schrijven.

Janne Spijkervet en Willie Wartaal, deelnemers van één van de Nederlandse teams © VPRO
Janne Spijkervet en Willie Wartaal, deelnemers van één van de Nederlandse teams © VPRO

Het AI Songfestival is georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie. De European Broadcasting Union (EBU) is voting supervisor.