25 juni 2020
regio gooi en vechtstreek Blog Fieldlab Immersive immersive Content

Een artistieke AR-beleving met de geschiedenis van het Gooi

Laatste update: 2 jul '20 - 14:14

Tijdens het Erfgoedfestival Gooi & Vecht zouden bezoekers voor het eerst een ritje kunnen maken in de Gooische Moordenaar. Dit is een interactieve installatie van DROPSTUFF.nl en een tiental musea uit de regio Gooi en Vechtstreek. Maar door bekende redenen is het erfgoedfestival uitgesteld. Maar wij kunnen je alvast een sneak peek geven in deze artistieke AR-beleving met de geschiedenis van het Gooi.

Met een fysieke tram langs een landschap van witte billboards

De beleving maakt de geschiedenis van regio toegankelijk voor een brede doelgroep, specifiek jongeren en gezinnen. De bezoekers stappen, in groepjes van vier, in de tram en krijgen een Augmented Reality (AR)-bril op. Als de trein gaat rijden, treedt een virtuele conducteur binnen als verteller.

Als de tram gaat rijden, treedt een virtuele conducteur binnen

Buiten de tram, onafhankelijk van welke kant je opkijkt en welke positie je in de tram hebt, wordt op meerdere vlakken tegelijk een beeldverhaal vertoond. Dit zal bestaan uit fotomateriaal en video’s uit de museale archieven en aangevuld met nieuw beeldmateriaal en animaties.

Historische figuren van tien musea

Voor het beeldmateriaal op de witte billboards wordt er geput uit de verschillende collecties van de musea. Ieder museum heeft een totaal verschillende collectie, maar elk heeft een aantal grensverleggende personen die een bijzonder aspect van de geschiedenis van de streek kunnen vertellen. Denk aan: Mies Bouwman (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Meneer Van Houten (Museum Weesp) en Pieter Corneliszoon Hooft (Het Muiderslot).

Op meerdere billboards tegelijk wordt een beeldverhaal vertoond via de AR-brillen

De Gooische stoomtram – De Gooische Moordenaar

In de beleving staat het verhaal van de Gooische Stroomtram centraal. Deze maakte vanaf 1881 het Gooi bereikbaar voor bezoekers uit Amsterdam. De tram ontsloot de tot dan toe agrarische omgeving en bracht het Gooi tot ontwikkeling. De tram stond bij het volk bekend als ‘De Gooische Moordenaar’ vanwege de vele ongevallen die het veroorzaakte. In totaal kwamen 117 mensen om het leven. Maar het was vooral de toeleverancier van bezoekers en welvaart.

Links: gedigitaliseerde tekening De Gooische Stoomtram, rechts: scan van foto: aanrijding bij de Naarderstraat, Collectie Huizer Museum

Nog even geduld

De tramroute wordt 12 bij 6 meter. In 3-4 minuten maken bezoekers kennis met tien historische figuren uit de regio. De Gooische Moordenaar wordt in eerste instantie ontworpen voor het Erfgoedfestival Grensverlegger in Gooi & Vecht. Vervolgens zal de installatie gepresenteerd worden op publieklocaties die nog bekend worden gemaakt.

Het erfgoedfestival is tot nader order uitgesteld. De trein blijft dus voorlopig waar hij is. Maar bij DROPSTUFF.nl zitten ze niet stil. Zij zijn alweer begonnen met hun volgende project. Wordt vervolgd.

Het project de Gooische Moordenaar is mede gefinancierd door het Fieldlab Immersive Gooi en Vechtstreek.