3 mei 2019
immersive media Content

Case Meow Wolf uit de VS over de combi van immersive en kunst

© Kate Russell / Meow Wolf
Laatste update: 7 mei '19 - 9:09

Ging jij ook helemaal op in fantasiewerelden van Wonderland en Narnia? Na een sprong in een konijnenhol of kledingkast waren de hoofdpersonen in een compleet andere wereld. Steeds meer musea willen bezoekerservaringen versterken en dompelen bezoekers daarom helemaal onder. Ook kunstcollectief Meow Wolf creëerde een immersieve kunstervaring genaamd House of Eternal Return.

In House of Eternal Return stap je in een 20.000m2 grote nieuwe wereld. In deze wereld zijn  kunstobjecten en interactieve elementen gecombineerd. Je kan ronddwalen door de verschillende interactieve ruimtes of proberen het mysterie op te lossen van de verdwenen familie Selig. Je mag alle objecten aanraken en de muren en objecten reageren dan op jouw aanraking en beweging. Verder is er geen volgorde waarop de ruimtes doorlopen moeten worden.

Foto: © Kate Russell/meowwolf.com
© Kate Russell/meowwolf.com

De start van de experience

Het avontuur van de interactieve kunsthal begint bij een twee verdieping tellend Victoriaans huisje. De bezoekers wordt een raadsel voorgelegd, zij moeten erachter komen wat er met de familie is gebeurd die er woonde. Er zijn in het huis aanwijzingen zoals ongeopende brieven, dagboeken en fotoalbums. Dit blijkt echter geen eenvoudig mysterie te zijn. Sommige bezoekers komen meerdere malen terug om nieuwe aanwijzingen te ontdekken.

Daarnaast kan je via verschillende geheime deuren naar een andere dimensie. Bijvoorbeeld via de koelkast, droger, of open haard. Zo kom je in een surrealistische wereld, een alternatief universum.

Foto: © Kate Russell/meowwolf.com
© Kate Russell/meowwolf.com

Naast New Mexico heeft Meow Wolf ook locaties in Denver en Las Vegas. Is de Verenigde Staten toch te ver weg? Goed nieuws! We krijgen binnenkort een vergelijkbare experience in Nederland.

Dichterbij huis

Op het dak van het oude postkantoor in Tilburg komt rooftopbar Doloris. Hier is tien maanden lang gebouwd aan Doloris. Dit is een van de grootste rooftopbars in de Benelux geworden. Naast een rooftopbar is er een gigantisch doolhof. In de veertig kamers (450m2), die zijn ingericht door kunstenaars kan je rondklimmen en klauteren door smalle gangentjes, over schuinen wanden of in het donker. De opening van Doloris staat gepland op 17 mei 2019.

Nieuwe culturele trend

De combinatie van erfgoed en immersive technieken is een van de nieuwste culturele trends. Deze technieken maken het mogelijk om verhalen op een nieuwe manier te vertellen. Het toepassen van virtual- of augmented reality biedt kansen voor tentoonstellen, beleving, reconstructie en vertelvormen.

Vanuit Media Perspectives zijn we betrokken bij twee projecten die immersive technieken in de cultureel erfgoed- en toerismesector stimuleren. Voor meer informatie over het Fieldlab Virtual Worlds of het Fieldlab Immersive kan je contact opnemen met frank.visser@mediaperspectives.nl

Foto: © Kate Russell/meowwolf.com