17 november 2020
young media professionals Talent

Timo Mangelaars (24) “Het meest trots ben ik op montages die ik heb gemaakt voor hiphop festival WOO HAH!”

Laatste update: 20 nov '20 - 12:12

Timo Mangelaars (24) produceert bij NPO 3FM drie radioprogramma’s: Mega Top 30, HIER! en ClubCleven. Daarnaast is hij actief als zelfstandig videomaker en editor. Timo had van jongs af aan al een enorme fascinatie voor video en media, wat in 2010 resulteerde in zijn eigen YouTube kanaal. Voor de Young Media Professionals Community vragen wij Timo naar zijn werk als producer en freelancer, hoe zijn werkdag eruitziet en wat zijn ambities zijn.

Een eigen Youtube kanaal

Al op jonge leeftijd was Timo nieuwsgierig naar het proces achter mediaproducties. Timo: “Ik wilde alles weten over hoe films gemaakt werden, hoe camera’s en microfoons werkten en hoe het eraan toe ging in televisiestudio’s.”

De nieuwsgierigheid ging over in het experimenteren met de oude VHS-camera van zijn ouders en toen YouTube begon op te komen, startte hij zijn eigen kanaal. Hij vertelt hierover: “In mijn tijd als YouTuber leerde ik mijzelf steeds meer dingen, waaronder hoe ik video’s kon monteren. Vanuit mijn YouTube hobby ben ik langzaam ook steeds meer video’s gaan maken voor de meer ‘traditionele media’.” Enige tijd later werd ook zijn passie voor radio aangewakkerd.

“Mijn stage bij NPO 3FM was een schot in de roos”

Timo begon in 2014 aan de studie Creative Business aan de Breda University of Applied Sciences (BUas). Tijdens deze studie heeft hij stage mogen lopen bij NPO 3FM. Timo: “Eerst heb ik een half jaar radioproductie gedaan voor het programma van Angelique Houtveen en het tweede half jaar bij het in-house videoteam van de zender.” Deze stage was voor hem een schot in de roos: hij kon zijn twee passies beoefenen binnen één mediabedrijf.

Geen dag hetzelfde

Na het afronden van zijn studie ging Timo dit jaar aan de slag als radioproducer bij AVROTROS.  Als radioproducer is hij vooral inhoudelijk bezig: “Ik kijk samen met de presentatoren waar we het over gaan hebben tijdens een show en welke plek dit krijgt in het programma.” Daarnaast regelt Timo de gasten/bellers die hij in het programma wil hebben en maakt hij af en toe de audiovormgeving.

“Het was echt een hobby die uit de hand is gelopen en ik heb er bizarre dingen door mee mogen maken”

Als freelancer heb je geen ‘normale’ werkweek. Van maandag tot donderdag is geen dag hetzelfde vertelt Timo: “De ene dag kan ik op pad zijn om ergens in het land te filmen, de andere dag kan ik de hele dag thuis zitten achter mijn bureau om te monteren.” Op vrijdag begint hij meestal met de voorbereidingen voor de radioshows van het weekend. Dan maakt hij bijvoorbeeld draaiboeken die hij samen met de presentatoren invult. De zaterdag en zondag brengt hij vervolgens door in de studio van NPO 3FM in Hilversum.

Uit de hand gelopen hobby

In zijn relatief prille carrière heeft Timo al een paar projecten gehad waar hij trots op is. Op nummer 1 staat de content die hij heeft weten te maken op YouTube op jonge leeftijd: “Het was echt een hobby die uit de hand is gelopen en ik heb er bizarre dingen door mee mogen maken. Als ik terugkijk naar die periode dan denk ik vaak: Oh ja, dat heb ik óók nog gedaan.” Qua videowerk is hij trots op de montages die hij heeft gemaakt voor het hiphop festival WOO HAH!. Timo: “Ik vind het vooral knap van mijzelf dat al deze video’s in elkaar zijn gezet binnen 8 uur tijd. Ze moesten altijd de volgende ochtend gedeeld worden, dus ik heb het tijdens het renderen van de video’s vaak weer licht zien worden… ” Daarnaast kijkt Timo enorm tevreden terug op de aftermovie die hij heeft geëdit van het festival Oud & Opnieuw. Die heeft dit jaar de Best Social Award gewonnen voor beste verticale video.

Op videogebied hoopt hij in de toekomst meer in de richting van de verhalende producties, zoals films, series en documentaires, te gaan. Timo: “Op radiogebied is het mijn ambitie om een show te mogen produceren op een prominenter tijdstip, bijvoorbeeld de doordeweekse dag programmering.”

Advies

Tot slot wil Timo de lezers nog iets meegeven: “Blijf jezelf uitdagen en probeer iedere opdracht/klus/taak (groot of klein) altijd zo goed mogelijk aan te pakken. Vergeet daarnaast niet dat je werkt met mensen, dus werk altijd vanuit respect voor je collega’s/opdrachtgever.”

 

Young Media Professionals community

Voor de Young Media Professionals community interviewen wij elke maand een YMP. Bekijk hieronder eerdere edities. Wil je als eerste horen over de nieuwste vacatures, trends, tips en ontwikkelingen in de mediabranche? Word dan lid van onze YMP community op LinkedIn! Wil je een maandelijkse samenvatting van de hoogtepunten en exclusieve kortingen? Meld je aan voor de YMP-nieuwsbrief.