30 juni 2017
Blog Content

Expertsessie: Sociale VR

Laatste update: 18 mei '18 - 10:10

In het Beng Lab van Beeld en Geluid, gelegen boven de archieven van het instituut, kwamen ongeveer vijftig mediaprofessionals bij elkaar voor de expertsessie over Virtual Worlds. Met presentaties over gloednieuwe toepassingen, inspirerende events en interessante calls voor VR -makers.

In de expertsessie kwam een mix aan presentaties aan de orde. Ervaringsdeskundigen deelden hun uitdagingen als het gaat om het produceren van VR. Maar ook werd kennis van andere events gedeeld en werd vooruitgekeken naar events en activiteiten die dit najaar op de planning staan. Één ding is zeker: in de nieuwe media wereld gaat VR een belangrijke plek innemen.

Sociale VR

Virtual Reality biedt gebruiker een ultieme ervaring, maar het is een ervaring die je vaak alleen beleeft. En dat is eigenlijk zonde, vindt onderzoeker Omar Niamut van TNO. In het project Together VR doet TNO onderzoek naar manieren waarop je andere mensen in jouw VR beleving kunt integreren.

Door middel van een opstelling met green screens worden mensen in een VR beleving gestreamd via Web VR (middels het veelbelovende open source Aframe). Zo zie je jouw tegenspeler bij een game bijvoorbeeld naast je zitten, of kun je samenwerken of video conferencen in VR. Dat je de ander in jouw VR ervaring kunt zien zorgde voor enthousiaste reacties bij de proefpersonen van TNO. Ze gaven aan dat de videokwaliteit wel beter zou kunnen, maar op dit moment goed genoeg is. Wel vonden mensen het gek dat zij de andere persoon konden zien, maar als ze naar beneden keken niet hun eigen benen zagen. Dat in combinatie met het iemand in de ogen kijken zijn uitdagingen die nog aangepakt moeten worden. Mogelijke toepassingsgebieden van social VR zijn gaming, samen video kijken en teleconferencing, maar voor grootschalige uitrol is nog veel onderzoek nodig.  Meer informatie over het project is te lezen via tnomedialab.github.io. TNO is altijd op zoek naar partners die verder met hen willen experimenteren.