23 juni 2017
Blog Business

Lennart van der Meulen spreekt zich uit voor een onafhankelijke mediasector

Laatste update: 6 jul '18 - 12:12

De Creatieve Industrie stuurde in maart een open brief naar het nieuwe kabinet met 17 stimuleringsmaatregelen. Een van die aanbevelingen is om maatregelen te nemen om te voorkomen dat Nederland van vrijhandelsland verwortdt tot wingewest van internationale online platforms als Google, Facebook en Amazon. Algemeen directeur Lennart van der Meulen van de VPRO geeft in onderstaande video zijn visie op deze maatregel.

De open brief die in maart is verstuurd aan het nieuwe kabinet bevat 17 stimuleringsmaatregelen. Deze brief kun je vinden op www.digitalcreativityfirst.nl. Maatregel 3 luidt als volgt:

Neem maatregelen om te voorkomen dat Nederland van vrijhandelsland verwordt tot wingewest van internationale online platforms als Google, Facebook, Amazon en Apple, bijvoorbeeld door diensten te belasten in het land waar de omzet wordt gemaakt en door internationale platforms te laten investeren in lokale producties. Dit laatste kan ook door een heffing op distributie in Nederland van internationale content. Die opbrengst wordt vervolgens besteed aan in Nederland geproduceerde content.