12 november 2018
make it work Talent

Nieuwe locatie voor opleiding software engineer voor de media

Tineke Netelenbos © Marit van de Klok
Laatste update: 14 nov '18 - 13:13

Foto: Voormalig minister Tineke Netelenbos © Marit van de Klok

ICT, er is geen enkele beroepsrichting waarin zo een te kort is aan gekwalificeerd personeel. Veel werkgevers hebben dan ook moeite met het vervullen van hun vacatures. Vanwege een schreeuwend tekort aan softwareprogrammeurs, informatieanalisten en securityspecialisten is er in 2015 een oplossing bedacht: het omscholingstraject Make IT Work.

Op een feestelijke manier werd de nieuwe vestiging van Make IT Work geopend bij softwareontwikkelaar MyBit op het Media Park in Hilversum. Hierbij waren onder anderen cursisten, partners en werkgevers bij aanwezig. De Hilversumse wethouder van Media en Economie Wimar Jeager is enthousiast over het omscholingstraject. “Ik wil levendigheid in Hilversum. De opleidingen en bedrijven moeten dicht op elkaar zitten. Zo kunnen ze elkaar verrijken.”

Make IT Work - Wimar Jeager © Marit van de Klok
De Hilversumse wethouder van Media en Economie Wimar Jeager © Marit van de Klok

Geleyn Meijer, rector Hogeschool van Amsterdam, heet de nieuwe cursisten van harte welkom. Hij vindt het omscholingstraject een mooie stap en investering. De menselijke inbreng in de ICT is volgens Geleyn onvervangbaar.

Voor cursisten, bedrijven en de samenleving

In Make IT Work worden hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond omgeschoold voor een IT-functie op hbo-niveau. De cursisten volgen vijf maanden lang een intensieve opleiding en werken daarna zes maanden, waarbij zij nog een dag per week een opleiding krijgen. Naast omscholing gaat Make IT Work ook inzetten op bij- en nascholing. Dat gebeurt in het kader van een Leven Lang Leren.

Voormalig minister Tineke Netelenbos, tegenwoordig voorzitter ECP, vindt Make IT Work een geweldig initiatief; “Het is interessant voor cursisten, bedrijven en de samenleving.” Make IT Work is opgenomen in een Europees boekje met negen voorbeeldprojecten. Tineke Netelenbos hoopt en verwacht dat het programma Europese navolging krijgt.

In 2015 is Make IT Work opgericht door Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met het Amsterdam Economic Board en het regioplan Werk Maken van Talent. Sinds begin 2017 is Hilversum Media Campus (de voorganger van Media Perspectives) al betrokken bij de uitvoering van het project. Het omscholingstraject voor software engineer is sinds 2017 met een speciale mediamodule op het Media Park: gestart bij Media Perspectives en nu dus in de Media Gateway.