30 juni 2017
Blog Content

Roeland Stekelenburg over VoetbalTV

Laatste update: 18 mei '18 - 10:10

Voetbal tv is een project in samenwerking met de KNVB om te kijken hoe voetbal een betere beleving kan krijgen op tv. ‘’We weten allemaal de waarde van profvoetbal, daar hoeven we het verder niet over te hebben.’’ Het amateurvoetbal is een andere tak. Als je daar over na gaat denken, kun je afvragen waarom het niet minstens net zo belangrijk is als profvoetbal. Ieder weekend wordt er op de Nederlandse velden door 1,2 miljoen voetballers wedstrijden gespeeld.

Voetballers die ook hun hoogtepunten willen delen, willen leren van spelsituaties en de samenvatting ook best nog even terug willen zien. Toch lukt het groter maken van het amateurvoetbal niet omdat de faciliteiten op een amateurvereniging niet sterk genoeg zijn om wedstrijden op te nemen en te streamen. Daar komt verandering in. De technieken worden steeds beter én financieel toegankelijker. Maar met techniek alleen ben je er nog niet, want je hebt ook een cameraman en regisseur nodig. Slimme videoregistraties, beeldherkenning, player tracking icm patroonanalyse en kunstmatige intelligentie, maakt dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Toch is de technologie hiervan nog erg duur, maar ook hier komt nog een verschuiving in. Met een videoredacteur en een paar camera’s kun je een volledige wedstrijd vastleggen. Slimme algoritmes bepalen tijdens een uitzending zelf waar er op gezoomd moet worden en plakt 360 graden beelden aan elkaar. Tevens kunnen individuen hier achteraf nog op inzoomen en er een (gepersonaliseerde) video van maken.

De KNVB weet precies wanneer er wedstrijden gespeeld worden. Door deze informatie en technologie samen te voegen kunnen wedstrijdopnames/streams worden ingepland en automatisch worden opgenomen. De visie is om de komende jaren langs tenminste duizend velden deze camera’s met technologie te installeren.

Doelstellingen vanuit de KNVB

  • Het verhogen van het spelplezier
  • Veiligheid op en rond het veld
  • Scouting van talent

De afgelopen maanden zijn er pilots geweest, waar de focus op camerasystemen en de virtuele scheidsrechter heeft gelegen. De pilot is inmiddels afgesloten maar moet nog volledig geanalyseerd worden.

De nieuwe privacywetgeving maakt het steeds lastiger om dit soort ontwikkelingen door te voeren. Toch zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er juridische beperkingen zijn die het proces tegen gaan houden. Amateurclubs zullen met de juridische vraagstukken ondersteund worden door de KNVB & VoetbalTV.

Roeland Stekelenburg noemt de meest voor de hand liggende toepassingen

  • Spelers, vrienden en familie kunnen de doelpunten er uit knippen en deze via social delen.
  • Iedereen kan vanuit huis meekijken. Dit kan een oplossing zijn voor bijvoorbeeld mindervalide mensen die toch de wedstrijd willen kijken.
  • De voetbalvelden worden veiliger
  • Talenten kunnen zich sneller ontwikkelen en eerder gescout worden
  • Trainingen kunnen verbeterd worden door beeldmateriaal terug te kijken, gekoppeld aan geautomatiseerde tools voor spel / patroonanalyses.

VoetbalTV zal vanaf volgend seizoen gefaseerd uitgerold worden. Lees meer over VoetbalTV op de website van de KNVB.