5 december 2018
Blog growthmatters Business Talent

De ‘war on talent’ is nog lang niet gewonnen

Laatste update: 11 dec '18 - 8:08

Al jaren is het vinden en behouden van talent een kopzorg voor veel ondernemers. In de huidige gespannen arbeidsmarkt is het probleem nog nijpender, zo bleek tijdens de workshop ‘War on Talent’ van Growthmatters in het M mediagebouw in Hilversum. Eduard Burer van Recruit for Good legde daar aan een divers gezelschap ondernemers uit wat ze kunnen doen om talent beter aan zich te binden.

Al in 1997 zagen onderzoekers van McKinsey onderzoekers een ‘war on talent’ ontstaan. Ruim twintig jaar verder worstelen ondernemers nog steeds met het probleem om talenten te vinden en te behouden. Soms wordt zelfs wel gezegd “The war on talent is over. Talent won”.

Growthmatters War On Talent

De komende jaren zouden de toekomstige successen van organisaties wel eens kunnen afhangen van hoe goed ze getalenteerde medewerkers kunnen aantrekken, ontwikkelen en behouden. Met een steeds grotere vraag, zijn die talenten zijn een steeds waardevoller bezit, aldus Burer in de workshop.

“Het doorontwikkelen en continu uitdagen van top-talent is belangrijk om het talent ook te behouden​”

Burer laat met een aantal cijfers zien hoe groot de druk is bij werkgevers om getalenteerde mensen te vinden. De vijver waarin ze vissen, wordt steeds kleiner. Het aantal werkzoekenden neemt af, en het aantal vacatures stijgt snel. Ook wisselen mensen steeds vaker van baan.

Volgens Eduard Burer is het in het huidige klimaat heel belangrijk om talenten actief te benaderen en te ‘engagen’. Daarom zouden werkgevers een recruitment/talent-afdeling moeten hebben die constant talent kan spotten. Maar als die mensen eenmaal binnen zijn, is het werk niet af, aldus Burer. “Het doorontwikkelen en blijvend uitdagen van top-talent is belangrijk om het talent ook te behouden​.”

Growthmatters War On Talent

Tijdens de workshop gingen de aanwezige ondernemers (uit Gooi en Vecht en daarbuiten) zelf aan de slag. In groepjes brachten ze hun pijnpunten bij het vinden en behouden van talent in kaart. Daarbij werd nog eens bevestigd dat met name het spotten van talenten als een probleem wordt ervaren. “Ga actiever op zoek”, was het advies van Burer, “Wacht niet af tot het moment dat je een vacature hebt.”

Ook het vinden van de juiste functieprofielen vinden veel ondernemers moeilijk. Een goed functieprobleem helpt enorm bij het vinden van de juiste mensen. “Ga daar dan ook creatiever mee om”, vertelt Burer. “Probeer de standaard functieprofielen wat los te laten.”

(foto’s: Iris Haug)