26 september 2017
Blog Data

Data in opkomst op de IBC

Laatste update: 30 mei '18 - 14:14

Wat is er op de IBC allemaal te zien op het gebied van data? Erik van Heeswijk (Cleverlions) nam een groep mediaprofessionals mee over de beursvloer in de Data4Media Tour. Je ziet data steeds meer naar voren komen bij de verschillende stands. Maar data transformeert de industrie en de impact ervan zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Kunstmatige intelligentie

Grote partijen als Ooyala, Google, Facebook en IBM lieten op IBC hun diensten en producten rondom data zien. Bij zowel Google als IBM speelde kunstmatige intelligentie een grote rol. De Watson supercomputer van IBM kan zelfs geautomatiseerd onderscheid maken in een forehand of een backhand op Roland Garros. De hoeveelheid informatie die in de toekomst met kunstmatige intelligentie gedistilleerd wordt uit de sporen die we online achterlaten is enorm.

Kleinere bedrijven

Maar ook kleinere bedrijven kwamen aan bod, zoals het Belgische Appiness. De app synchroniseert via audiowatermarking technologie met de content die op je tv uitgezonden wordt. Op de app kun je vervolgens direct zien welke producten er op dat moment in beeld zijn, zoals kleding of een recept van een kookprogramma. Deze data leveren vervolgens weer interessante analyses op over welke brands bij welke tv programma’s passen. Ook Zoom Media kwam aan bod, een Nederlands bedrijf dat zich van knipseldienst ontwikkelde tot technologiebedrijf met focus op spraak- en beeldherkenning. Zij maakten tijdens IBC hun samenwerking met Microsoft bekend.

Automated News

Daarnaast stond de tour kort stil bij het Peach project van de EBU over recommendation engines voor publieke omroepen. In de Future zone werden demo’s bekeken van Minglvision, waarbij je zelf je camerastandpunt kunt kiezen bij sportwedstrijden, en de BBC. De BBC liet zien hoe ver zij zijn op het gebied van Automated News en Speech-to-Text technieken (automatische ondertiteling). De resultaten waren verbluffend, al hoopt de medewerker van BBC over een paar jaar nog verder te zijn en nog meer talen te kunnen aanbieden.

 

Deze belofte vat de aanwezigheid van data op de IBC goed samen. De broadcast sector heeft nog een enorme ontwikkeling door te maken voor dat zij op hetzelfde niveau zal zijn als online, maar langzaamaan wint het onderwerp terrein op deze immense broadcast beurs.

 

IBC_Data4media_2017from iMMovatoron Vimeo.