4 april 2019
BUAS Esports SLE Sport en Live Events Content

BUAS heeft Nederlandse primeur met minor Esports Event & Media Management

esports
Laatste update: 4 apr '19 - 12:12

Breda University of Applied Sciences is de eerste instelling in het Nederlandse hoger onderwijs die een minor aanbiedt op het gebied van esports management. Esports, ook wel electronic sports genoemd of competitief gamen, is de term die gebruikt wordt voor het competitief spelen van computerspellen.

Breda University of Applied Sciences is de aangewezen instelling om de minor Esports Event & Media Management te introduceren. Zo onderscheidt zij zich vanwege haar diepgaande expertise op het gebied van games, conceptontwikkeling, imagineering, experience design, event management en media design. Tijdens de minor krijgen studenten de mogelijkheid deze nieuwe industrie van binnenuit te leren kennen. De minor gaat in het volgende studiejaar, in september 2019, van start.

Esports wereldwijd in opkomst
Esports is wereldwijd aan een snelle opmars bezig. Naar verwachting bedragen de inkomsten die esports genereert in 2021 wereldwijd ruim 1.650 miljoen dollar. Ook in Nederland groeit esports hard. In 2018 telde Nederland ruim 1,8 miljoen bezoekers die online esports-competitities volgden. Populaire esports-evenementen zijn Rotterdam Games Week (Dreamhack Rotterdam), Tweakers Gaming Live, Dutch Comic Con, CampZone en Frag-o-Matic. Door de sterke opkomst van esports is er grote behoefte aan professionals die de sector van binnen en buiten kennen. In Europa deden Bachelor-opleidingen op het gebied van esports management al hun intrede in Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Breda University of Applied Sciences is het eerste onderwijsinstituut in Nederland dat esports-professionals gaat opleiden.

Learning community
De minor is aanvankelijk alleen toegankelijk voor studenten van de studierichtingen Media en Leisure & Events. Het is uiteindelijk de bedoeling om de opleiding ook open te stellen voor studenten van andere onderwijsinstellingen. Studenten worden onder meer uitgedaagd oplossingen te creëren en zo te innoveren dat zij als schakel kunnen fungeren tussen verschillende kennisgebieden, waardoor online en offline een ervaring wordt gecreëerd waarbij deze kanalen elkaar versterken.

Breda University of Applied Sciences verankert de nieuwe minor in een leeromgeving waarin studenten, kennisinstellingen en bedrijven kennis uitwisselen en nieuwe innovaties ontwikkelen. In deze learning community gaat de esports-industrie als partner dan ook een belangrijke rol spelen. Eén van de grote voordelen van een learning community is dat alle betrokken partijen voor de langere termijn in het onderwijsprogramma investeren. Dat stelt Breda University of Applied Sciences in staat te investeren in langdurige relaties met partijen die in deze veelbelovende sector actief zijn.

Bestuursvoorzitter Elisabeth Minnemann is er trots op dat Breda University of Applied Sciences esports naar Breda brengt. “Het is bijzonder dat we de eerste onderwijsinstelling in Nederland zijn die de minor Esports Event & Media Management aanbiedt. In het hoger onderwijs vervullen we een voortrekkersrol, met een opleidingsaanbod dat zich onderscheidt vanwege de kleinschaligheid en de hoge kwaliteit”, benadrukt ze. “Door nauw met bedrijven samen te werken, zijn we in staat vroegtijdig trends te signaleren en hierop snel te anticiperen.”