8 april 2020

Luistertip: tien podcasts voor mediaprofessionals

Laatste update: 8 apr '20 - 12:12

Of je nu thuis bent, een wandeling aan het maken bent of onderweg bent met de trein: podcasts luisteren kan overal. Podcasts zijn de laatste jaren razend populair geworden. Luisteren naar podcasts leent zich namelijk uitstekend om nieuwe kennis te absorberen terwijl je tegelijkertijd met andere dingen bezig bent. Podcasts kunnen grappig zijn, ontroerend en je een goede dosis empowerment opleveren. Mocht je op zoek zijn naar nieuw luistermateriaal, dan zijn deze 10 podcasts op het gebied van media en carrière wat ons betreft zeker de moeite waard te luisteren.

The Brief – Een podcast over media, marketing en content

The Brief is een tweewekelijkse podcast over content, marketing en media. Iedere podcast heeft een professional uit het vakgebied te gast om kennis en expertise te delen, met de nodige humor en luchtigheid. Zo kun je nu elke dag een aflevering van de thuiswerkeditie luisteren waar onder andere thuiswerkfrustraties en alledaagse onderwerpen worden besproken. De laatste twee afleveringen gingen bijvoorbeeld over de impact van de crisis op het biermerk corona en ‘onvervangbare’ merken.

Luister deze podcasts.

CMOTALK

In deze maandelijkse podcasts interviewt Klaas Weima, oprichter en managing director van Energize, Nederlandse Chief Marketing Officers over actuele marketingthema’s. Hun visie op marketingcommunicatie in het post-digitale tijdperk staat in elke podcast centraal. Ze hebben een hele fijne zoekfunctie, waarbij je kan zoeken op naam van de geïnterviewde, bedrijf, branche en onderwerp. Er is heel wat te kiezen, zoals o.a. podcasts met bol.com, Uber, Talpa Netwerk, Sanoma, KWF Kankerbestrijding en Bloomon. Onderwerpen variëren van fondsenwerving, customer centrisity en thought leadership tot blockchain en innovatie. Mocht je liever lezen: de interviews worden ook gepubliceerd in Adformatie en op Adformatie.nl.

Luister deze podcasts.

De Ondernemer

De Ondernemer is een platform voor het MKB en zzp. Op hun website staan veel verschillende podcasts om ondernemers te helpen hun bedrijf te laten groeien. Zo maakt de ondernemer in samenwerking met YPCA, De Radiofabriek drie keer per dag een speciale corona-update podcast. Radiohosts Thomas Hendriks en/of Robert van den Ham van de Ondernemer bespreken samen met Ron Lemmens het laatste nieuws over corona en het bedrijfsleven en geven tips en advies.

Luister deze podcasts.

Een podcast over media

Een podcast over media, de naam verklapt het eigenlijk al maar dit is een twee wekelijkse podcast over media, marketing en content gerelateerde onderwerpen. Deze podcast over media wordt gehost door Alexander Klöpping (oprichter van Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (CEO van De Correspondent). Meest recente podcasts gingen over het belang van scepsis tijdens een crisis, Nieuwsuur en reclamemakers.

Luister deze podcasts.

How I built this

De Amerikaanse journalist Guy Raz zoekt in deze podcasts naar het verhaal achter bekende organisaties. Welke reis hebben de uitvinders en idealisten afgelegd om te komen waar ze nu staan? Hij interviewt o.a. Ben Cohen en Jerry Greenfield (Ben & Jerry’s) en video artist Casey Neistat over waar hun ideeën en drive vandaan kwamen. Interessant voor alle ondernemers (in spé).

Luister deze podcasts.

Digital Brains

Marketeers van Digital Agency Adwise gaan in deze maandelijkse podcasts met elkaar in gesprek. Ze praten je bij over de ontwikkelingen op het gebied van tech, digital marketing en online marketing. Ook zij hebben recent een aflevering gemaakt (#35) over de coronacrisis. Ze spreken over de impact, kansen en wat je nu kunt doen om sterker uit de crisis te komen.

Luister deze podcasts.

How To Fail With Elizabeth Day

How To Fail With Elizabeth Day is een Britse podcast serie dat mislukkingen viert. Day interviewt iedere week een nieuwe gast, waaronder o.a. Phoebe Waller- Bridge (Fleabag), Mabel (singer-songwriter) en Marian Keys (auteur) over hun falen en op wat voor een manier dit voor hen positief heeft uitgepakt.

Luister deze podcasts.

Parel Radio

Parel Radio is een samenwerking tussen NPO Radio 1 en VPRO en selecteert elke twee weken podcasts met de mooiste radio-documentaires en hoorspelen. Zo is er ter afleiding nu Het Bureau, een hoorspel bewerking van de roman van J.J. Voskuil, te beluisteren ‘Rebelse stilte’, een documentaire over hedendaagse kluizenaars.

Luister deze podcasts.

De Ben Tiggelaar Podcast

Voor BNR spreekt schrijver, spreker en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar inspirerende gasten over persoonlijk leiderschap, effectief werkgedrag en work-life balans. Interessant voor elke professional omdat de podcast hedendaagse onderwerpen aansnijdt.

Luister deze podcasts.

100% Inspiratie Podcast

Spreker Thijs Lindhout is op zoek naar het geheim achter geluk en succes.  Ieder week neemt er een geluksexpert plaats achter de microfoon. Onderwerpen als geluk, succes, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit staan centraal. Wat maakt nu dat sommige mensen de top bereiken in het leven? Hoe kun je je droom realiseren? En hoe word je succesvol terwijl je doet wat je leuk vindt? Lindhout: ‘Het leven is geen zoektocht naar geluk en succes, maar naar een connectie met jezelf.’

Luister deze podcasts.