20 januari 2020
augmented reality Fieldlab Immersive immersive Content

Met augmented reality een duurzame boodschap overbrengen

Laatste update: 22 jan '20 - 16:16

De groenste inspiratielocatie van Nederland vind je op een kwartiertje fietsen vanaf het Media Park. De Groene Afslag is een iconische locatie die duurzaamheid ademt. Ieder object heeft een verhaal. En om deze duurzame boodschap aan zoveel mogelijk bezoekers over te brengen, komt er een rondleiding met augmented reality waarin de verhalen tot leven komen. Voor het ontwikkelen van deze ervaringen is er begeleiding van onze experts van het Fieldlab Immersive.

De wereld van morgen

De Groene Afslag is een initiatief van kunsthistoricus en voormalig reclameman Lucas Mol en architect Sanne Oomen. De inspiratielocatie is gevestigd in een oud slooppand en was hiervoor een asielzoekerscentrum en daarvoor een kazerne. Het pand is volledig ingericht met gebruikte materialen en meubels. Zo vind je tafels waarvan de tafelpoten gemaakt zijn van oude verwarmingen en een vergaderruimte vol karton en kunst gemaakt van afval.

Wij gingen lunchen in het restaurant, met een volledig vegetarische menukaart, en verwachtten Lucas in de gangen tegen te komen. We hadden geluk… we spraken Lucas en we vroegen naar voorbeelden van verhalen achter de objecten. En wat bleek; we hadden geluncht aan een boomstamtafel gemaakt uit de Rode Beuk uit de tuin van prinses Beatrix! En de enorme wand achter ons is een kunstwerk van Brian Kenny en een knipoog naar onze gemakzucht en wegwerpmentaliteit.

Verhalen vertellen

Soms geeft Lucas rondleidingen, maar een groot deel van de bezoekers van de Groene Afslag kennen de verhalen achter de kunstobjecten niet. Hier gaat de rondleiding met Augmented Reality verandering in brengen.

Een van de plekken uit de interactieve rondleiding wordt het kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Brian Kenny. Brian Kenny maakte een gigantisch kunstwerk (75m2) voor de tentoonstelling ‘Power Mask’ in het Wereldmuseum Rotterdam. De tentoonstelling eindigde en veel objecten gingen terug naar de kunstenaar of werden verkocht. Brian Kenny wilde het werk niet laten verschepen naar Amerika, dus moest het vernietigd worden. Lucas hoorde het verhaal van een vriend en nam contact op met Brian Kenny. Het resultaat: een gigantische kunstwand in de Groene Afslag.

Kunstwerk Brian Kenny - De Groene Afslag
Kunstwerk Brian Kenny

In de tentoonstelling hingen er 67 etnische maskers uit de hele wereld aan de kunstwand, maar deze kregen ze er niet bij. Maar speciaal voor bovenstaande muur maken allerlei kunstenaars nu nieuwe maskers van zwerfaval en andere zaken die we weggooien.

De Groene Afslag + AR

De Groene Afslag is iedere dag geopend van 09:00-18:00 uur. Je kan een bezoek brengen om te eten/drinken, flexwerken, vergaderen en events. Maar een ding kunnen we je beloven, na je bezoek aan de Groene Afslag ga je weg met een groen humeur. Verduurzamen is makkelijker dan je denkt!

En voor de rondleiding met augmented reality moet je nog even geduld hebben. De verwachting is dat deze vanaf het voorjaar zal draaien. To be continued…

Naast de kunstwerken zullen ook de verschillende thematische kamers toegelicht worden. Zoals de ‘Ik wachtkamer’, de ‘overview effect zaal’ en de groepskeuken zoals die vroeger gebruikt werd.

De Rode Zaal - De Groene Afslag
De Rode zaal, een oude soldatenslaapzaal