12 april 2019
Blog immersive media Spinawards Content

De zes nominaties voor de SpinAward AR & VR

AR-toepassing The Lockdown ABNAMRO
Laatste update: 12 apr '19 - 11:11

Concepten die het digitale denken verder brengen, kunnen worden bekroond met een SpinAward. De Stichting SpinAwards wil hiermee creativiteit in digitale media stimuleren. Dit jaar zijn er 67 nominaties toegekend aan 44 bureaus op 14 categorieën. Daarvan waren er zes nominaties in de categorie AR & VR. Het was tot 28 februari mogelijk om een case in te zenden. In dit artikel lees je welke zes augmented- en virtual reality-toepassingen genomineerd zijn voor een SpinAward.

1. The Lockdown (ABN AMRO en CODE D’AZUR)

Hoe recruit je ICT’ers? ABN AMRO zet hiervoor de mobile AR escape room The Lockdown in. In deze game wordt de speler uitgedaagd om een wereldwijde financiële catastrofe te voorkomen. Hiervoor moeten ze een gemaskerde hacker identificeren. The Lockdown verandert met Augmented Reality technologie iedere kamer in een escape room.

The Lockdown is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play. 

2. Zappmissie Live VR-game (KRO-NCRV, Gamedia en United)

De tv-kijker betrekken bij het programma, dat doet KRO-NCRV met Zappmissie de tweede dimensie. Een bekende persoon begeeft zich live op TV in een VR-game, waarbij hij/zij geholpen wordt door kijkers. Zij spelen tegelijkertijd een mobiele game spelen en de resultaten hiervan hebben direct invloed op de VR-omgeving. Deze tweede dimensie is een unieke combinatie van live televisie, virtual reality en mobile gaming.

Meedoen kan gratis door de app te downloaden in de App Store of op Google Play.

3. Breda AR Stadstour (Breda Citymarketing en Capitola Digital)

Met de AR Stadstour kan je op een andere manier Breda ontdekken. Deze stadstour leidt je langs negen historische locaties. Met Augmented Reality komen tot leven. Zo kan je dankzij Augmented Reality dwars door de dichtgemetselde poort van het Begeijnhof kijken. Ook kan je meer te weten komen over de list met het Turfship bij het Spanjaardsgat.

De Breda AR Stadstour-app is gratis te downloaden in de App store of op Google Play. 

4. AH Tech app, (Albert Heijn, &samhoud media en &ranj)

Met de AH Tech-app maak je kennis met Techie. Een robotje dat kinderen zelf kunnen programmeren. Hiervoor heb je Techie AR-plaatjes nodig die je krijg bij je boodschappen. Door codeblokken te verslepen, toe te voegen of te verwijderen verander je Techie bijvoorbeeld in een filmster of kun je Techie de populaire Swish Swish-move laten doen. Zo leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes van programmeren.

De AH Tech app is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play.

5. WKZ-maatje (Wilhelmina Kinderziekenhuis en &samhoud media)

Het Wilhelmina Ziekenhuis heeft een Augmented Reality app voor jonge patiënten geïntroduceerd. Kinderen vinden het vaak spannend om geopereerd te worden. Daarom werd speciaal voor kinderen van 4 t/m 10 jaar het WKZ-maatje ontwikkeld. Het kind kiest een maatje en vervolgens kunnen ze samen de verschillende plekken in het ziekenhuis bezoeken: de verpleegafdeling, de poli, het dagcentrum etc. Dit met als doel om het bezoek minder eng en stressvol te maken.

Het WKZ-maat je is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play.

6. Rembrandt Privé (Stadsarchief Amsterdam en Orb Amsterdam / Synergique)

Het Stadsarchief Amsterdam bezit de grootste collectie Rembrandtdocumenten. Helaas is het zeventien-eeuwse handschrift moeilijk te lezen. Hierdoor kennen relatief weinig mensen de verhalen over het persoonlijke leven van de kunstenaar. Omdat Stadsarchief Amsterdam deze documenten toegankelijk wil maken voor het grote publiek, ontwikkelde zij in samenwerking met Synergique en Doruk Eker de interactieve tentoonstelling Rembrandt Privé.

Belangrijke data

De genomineerden lichtten op 9 april hun werk persoonlijk toe aan de jury.  Deze presentaties op de Inspiration Day zijn open voor publiek en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@spinawards.nl. De winnaars worden bekend gemaakt op woensdag 8 mei tijdens de SpinAwards Night.

We schreven ook een artikel over de genomineerden in de nieuwe categorie ‘AI & Voice’. Lees hier welke vijf toepassingen kans maken op een SpinAward.