6 april 2020

Vijf data-toepassingen in coronatijden – maart

Laatste update: 6 apr '20 - 9:09

Nederland werkt samen om de COVID-19 crisis te bestrijden. Met data kunnen we strijden tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In dit artikel lees je deze speciale editie over vijf interessante data-toepassingen.

1. Met AI voorspellen of iemand beademingsbehoeftig gaat worden

Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Maastricht UMC coördineren een initiatief om kunstmatige intelligentie in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Zij proberen op korte termijn een model te ontwikkelen waarmee ze voorspellen of een patiënt besmet met COVID-19 beademingsbehoeftig gaat worden. Op die manier zou je dus kunnen voorspellen wie er op termijn een Intensive Care bed nodig zal hebben.

Hiervoor maken zij gebruik van gepseudonimiseerde data van patiënten die eerder zijn opgenomen. Veel van de gegevens die worden gebruikt worden al verzameld in het elektronisch patiëntendossier. Lees hier meer over het initiatief.

2. UVC-robots uit Denenmarken

Aanvullend op het werk van schoonmaakpersoneel zou je een robot met UV-buislampen kunnen inzetten om micro-organismen, bacteriën, virussen en schimmels te doden. De robots van het Deense Blue Ocean Robotics werken zelfstandig en schakelen het voor mensen schadelijke UVC-licht uit als iemand de ruimte binnenkomt.

3. Wearable tegen slechte gewoontes

Naast hoesten is verspreiding via handen een veelvoorkomende bron van besmetting. En met je handen zit je vaker aan je gezicht dan je denkt. Naast zorgvuldig en regelmatig je handen wassen kun je ook jezelf herinneren niet te vaak je gezicht aan te raken. Dit kan met de Immutouch een nieuwe wearable van startup Slighty Robot.

Immutouch - Slightly Robot

Voorafgaand moet je de beweging naar verschillende punten van je gezicht kalibreren. De armband meet de positie van je hand ongeveer tien keer per seconde via een ingebouwde accelerometer.  Als je je gezicht aanraakt, waarschuwt de armband met een trilling. Lees hier meer over de wearable.

4. Drones die waarschuwen, desinfecteren of medicijnen vervoeren

Een frisse neus halen is prima, maar de veiligheidsregio en politie willen dat mensen zich aan de regels houden. Dus 1,5 meter afstand en geen groepen groter dan twee personen m.u.v. gezinnen en huisgenoten. Daarom is er op een strand in Castricum geëxperimenteerd met een drone die via spreakers vooraf ingesproken teksten afspeelt op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn.

Dit is een van de manieren waarop drones worden ingezet. Er zijn ook landen die drones inzetten om bijvoorbeeld gebieden te desinfecteren of medicijnen of bloedmonsters te vervoeren.

Ook wordt in Nederland door een consortium onder de naam Medical Drone Service onderzocht wat de mogelijkheden zijn om drones te laten vliegen voor medische toepassingen. Het is een initiatief van ANWB en PostNL in samenwerking met Erasmus MC, Sanquin en technologische partners Avy en KPN.

5. Kunstmatige intelligentie bepaalt gezondheidsstatus

De Chinese overheid heeft QR-codes ingezet tegen de verspreiding van het coronavirus. In de column van collega Frank Visser is te lezen hoe een app van Alibaba gekleurde QR-codes genereert. Deze bepalen of iemand mag rondreizen. Deze codes werden bijvoorbeeld gescand bij ingangen van restaurants of treinstations of snelwegen.

De code wordt gegenereerd nadat je een online vragenlijst hebt ingevuld. Met een groene code ben je vrij om te staan en gaan, maar met een gele of rode code moet je binnenblijven. Maar onze teamlead innovatie vindt dit een ‘ugly’ toepassing van kunstmatige intelligentie. “Want de algoritmen die worden gebruikt zijn niet inzichtelijk. En gegevens kunnen bijvoorbeeld ook worden misbruikt.” Lees hier de column van Frank Visser over verschillende verschijningsvormen van AI.

Meer kunstmatige intelligentie

Nieuwsgierig naar meer toepassingen van kunstmatige intelligentie? Lees hier over vijf opvallende toepassingen uit februari.