24 februari 2020

Pointer (KRO-NCRV) wint Sigma Open Data Award

Laatste update: 24 feb '20 - 9:09

Het datajournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV is in de prijzen gevallen bij de Sigma Awards, de wereldwijde prijzen voor de beste datajournalistiek. Uit het ingezonden werk koos een jury van internationale experts tien winnaars. Pointer won in de categorie Best Visualization (small newsrooms) voor hun onderzoek naar Deense oplichters.

De Sigma Awards is een nieuwe competitie voor de beste datajournalistiek wereldwijd. In totaal werden er 510 projecten ingezonden, afkomstig uit 66 verschillende landen. Eerder werd een shortlist van 82 genomineerden bekend gemaakt. Vanuit Nederland werden Pointer en RTL Nieuws genomwww.ineerd. Een jury bestaande uit 24 internationale experts van diverse media en universiteiten koos uiteindelijk tien winnaars.

Best Visualization

Met het onderzoek naar Deense oplichters, het verhaal achter een identiteitsroof won Pointer in de categorie Best Visualization (small newsrooms). Het verhaal begint bij een simpel mailtje, waar een netwerk aan oplichtingssites, postbusbedrijven en meer dan honderd gedupeerden over de hele wereld schuil te gaan. Als lezer zit je achter het stuur op reis door de duistere wereld van identiteitsdiefstal.

Het juryrapport spreekt van een detectiveverhaal met kleurrijke en gedurfde lay-out, dat e-mails en websites analyseert, bedrijven screent en de twee Deense oplichters via social media traceert op de Filipijnen. “This piece might not be what we traditionally think of as data visualization but instead broadens the remit by transforming information into a visual context to tell a compelling story.”

Naast Pointer hebben redacties van The Guardian, Süddeutsche Zeiting, USA Today, New York Times, South China Morning Post en AP een award gewonnen. De awards worden uitgereikt tijdens het International Journalism Festival in Perugia in Italië in april. Naast het in ontvangst nemen van de award mag de redactie van Pointer haar werk presenteren in een seminar.